Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından Samsun'un da aralarında bulunduğu Düzce, Sinop, Bolu, Çankırı, Zonguldak, Kastamonu, Çorum, Amasya, Ankara illeri için toz taşınımı uyarısı yaptı.

SAMSUN'DA TOZ TAŞINIMI NE KADAR SÜRECEK?

Toz taşımının 1 Mart Çarşamba günü 06.00'dan 2 Mart Perşembe günü 06.00'ya kadar sürmesi bekleniyor.

TOZ TAŞINIMI NE KADAR SÜRECEK?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, bugün ve yarın yurdun batı ve kuzey kesimlerinde toz taşınımı hadisesi öngörülüyor. Toz taşınımı bugün Marmara, Ege ve İç Anadolu'nun kuzeyinde, yarın ise Marmara'nın güneydoğusu, İç Anadolu'nun kuzeyi ile Orta ve Batı Karadeniz'de görülecek.

toz-tasinimi-103.jpg-2.jpg-3

TOZ TAŞINIMI NEDİR, NEDEN OLUŞUR?

Toz taşınımı genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında Akdeniz'de oluşan bazı alçak basınç sistemleriyle özellikle Kuzey Afrika’dan gelen toz taşınımıyla olur. Çöl üzerinden kalkan yapılarla üzerimize doğru gelir. Bu sistem güneyli rüzgarların oluşmasıyla olur.

Türkiye, Orta Doğu ve Afrika kaynaklı çöl tozlarından etkilenmektedir. Ülkemize olan Toz Taşınımı, Basra alçak basınç merkezinin daha etkili olduğu İlkbahar, sonbahar ve yaz aylarında daha yoğun gerçekleşmektedir.

Ayrıca, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), başlıca iklim değişkenlerinden biri olan atmosferik aerosollerin çok önemli bir bileşeni olarak tozu kabul etmektedir. Bölgemizde yer alan ülkeler, toz fırtınasına yüksek derecede maruz kalmakta ve ciddi boyutta etkilenmektedir. Güncel iklim öngörülerine göre, kuraklık hadisesinin sıklığı ve şiddetinin artmasıyla birlikte, toz ve kum fırtınalarının daha yoğun yaşanması beklenmektedir.

TOZ TAŞINIMI SAĞLIĞA ZARARLARI NELER?

Toz taşınımının, hava kirliliğini artırması sonucu artış gösteren solunum yolu hastalıkları, enfeksiyonlar ve alerjiler nedeniyle insan sağlığını olumsuz yönde etkilediği de bilinmektedir. Ayrıca Afrika’da yapılan çalışmalarda, özellikle çocuklarda görülen menenjit hastalığı ile toz fırtınaları arasında önemli bir ilişki olduğu görülmüştür.

Bu nedenle, kum ve toz fırtınaları oluşmadan önce tahmin edilerek, yetkililerin önlem almaları, halk sağlığı başta olmak üzere, bu olayların olumsuz etkileriyle mücadele etmek için büyük önem taşımaktadır.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.