İstanbul, 24 Şubat () - Türkiye İhracatçılar Merkezi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun faiz indirimlerini ihracatçılar olarak olumlu karşıladıklarını ancak yeterli bulmadıklarını, kısa vadede daha fazla indirim beklediklerini söyledi.

Büyükekşi, ihracatçıyı destekleyen ve yatırım ortamını canlandıracak faiz seviyesi taleplerini yinelerken ihracatçıların da daha geniş kapsamda daha ayrıcalıklı kredi politikaları ile desteklenmesi gerektiğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Ancak önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüşlerin istatistiksel olarak realize olmasını beklemeden, düşmesine yönelik detaylı öngörüleri baz alarak Merkez Bankası’nın minimum 1 puan daha faiz indirimine devam etmesini bekliyoruz. Merkez Bankası’nın en kısa süre içerisinde kademeli indirimlere devam ederek politika faizini yüzde 6-7 arası bir seviyeye getirmesini bekliyoruz."

"PİYASALARI CESARETLENDİRECEK ADIMI ATAMAMIŞTIR"
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar da, "Türkiye'nin faiz tartışmalarını geride bırakmasına, tansiyonun düşmesine Merkez Bankası ne yazık ki izin vermiyor. Merkez Bankası 25 baz puanlık indirimle piyasaları cesaretlendirecek adımı atamamıştır. "Üretici için elzem olan şey, düşük faizli finansman bulmaktır. Merkez'in bu küçük adımını, bu yönde atılmış bir çaba olarak görmüyoruz" dedi.

Merkez Bankası'nın keskin faiz artırımlarının ardından 2014 yılı Ekim ayından bu yana politika faizini toplamda sadece 75 baz puan indirdiğini belirten Çağlar, şunları söyledi:

"Bunun adı kepçeyle alıp, kaşığın ucuyla vermektir. 25 baz puanlık son indirim üretim çarklarının hızlı dönmesine yetmez. Türkiye'de paranın teorisi ve ticaretin pratiği arasında bir uçurum meydana geldi. Merkez Bankası ayrı gemide, üreten kesim yani bizler ayrı gemide değiliz. İstanbul iş dünyasının temsilcisi olarak Merkez Bankamızdan elini taşın altına koyan insanlarla, yani reel sektörle bir an önce bir araya gelmesini, onların taleplerini ve ihtiyaçlarını anlamasını tavsiye ediyorum."