Bayramda memleket özlemini gidermek isteyen vatandaş dudak uçuklatan ulaşım ücreti karşısında ne yapacağını bilemez durumda.
Akaryakıta sürekli gelen zamdan ötürü füze gibi fırlayan otobüs ve uçak bileti fiyatları dar ve sabit gelirlileri oldukça kaygılandırıyor. Bırakın kabarık faturalı Ege ve Akdeniz’de tatil yapmayı, doğduğu büyüdüğü ana baba ocağına gidebilmek için kara kara düşünüyor. Zira ulaşım ücretleri öyle bir artıyor ki yetişebilmek ne mümkün? Fiyat tarifeleri neredeyse her hafta değişiyor.  
Benzin ve mazota artık sıradanlaşan zam, otobüs firmaları ve vatandaşı canından bezdirdi. Ramazan Bayramı öncesi litresi 19 lira 10 kuruş olan benzin yüzde 45 oranında artarak 27 lira 70 kuruşa çıktı. Nisan ayı başında litresi 21 lira 35 kuruş olan motorin de yüzde 40 oranında zamlanarak 30 lira 11 kuruşa yükseldi. 50 litrelik bir depo benzinin maliyeti 955 liradan bin 385 liraya çıkarak 430 lira arttı. Bir depo motorinin maliyeti de bin 65 liradan bin 505 liraya çıktı.
Kurban Bayramı’na değin akaryakıta yeni zamların gelmesi kuvvetle muhtemel. Bu tablo karşısında doğal olarak ulaşım ücreti de artıyor. Ramazan Bayramı’na göre yüzde 30-60 arasında zamlandı otobüs bileti. Önümüzdeki günlerde daha da yükselmesi olası. Yolcu sayısının en yoğun olduğu Ankara-İstanbul arasında bilet fiyatı 400 liraya  ulaştı.  Mesafelere göre ederler katlanarak artıyor. 4 kişilik bir ailenin gidiş-geliş bilet tutarı, en azından 4-5 bin lirayı buluyor. 
Özel araçla gitmek de sabit gelirli ailelerin bütçesini sarsıyor. Yine de bir yerlerden kısarak memleketlerine gidebilme uğraşında insanlar.
Otobüs firmaları, önlerini göremediklerinden bayram öncesi rezervli bilet satışını durdurdu. Önlenemez akaryakıt zamları yurttaşın yanı sıra, firmaları da olumsuz etkiledi. Birçok hatta ya seferleri durdurdu ya da azalttılar. Bazı firmalar kredi kartına taksit yapmaya başladı.
Demem o ki, bırakın tatil yaparak 10-15 gün kafayı boşaltmak, memlekete gidebilmek neredeyse lüks hale geldi. Fındık hasadına  sayılı günler kaldı. Karadeniz’de bahçesi olan gurbetteki vatandaşlar, zorunlu olarak bölgeye gidecek. Geçen yıla göre hayli artan ulaşım ücreti ve fındık toplama maliyetinden ötürü harcamaları yükselecek. Umutları fındık taban fiyatının en az 60-65 lira bandında saptanması. Hiç olmazsa harcamalarını karşılayabilirler.
Biletteki sürekli yükselişi durdurmak için vergi indirimiyle akaryakıt ürünlerinin litre fiyatını 20 lira düzeyine geriletmek mümkün. Bayram süresince tüm paralı otoyol ve köprü geçişlerinin ücretsiz hale getirmek başka bir çözüm. Böylelikle ulaşım harcamaları aşağıya çekilecektir. Lakin siyasi iradenin hazineye gelir sağlayan akaryakıtta vergi indirimine gitmesi olanaksız gibi...