BDDK yeni bir açıklama yaparak banka kredileri ile ilgili yeni bir değişikliğe gitti. Kredi işlemlerini artık hesap durum belgelerindeki demetler artırılacak. Bu kapsam içerisinde toplamda 500 milyon TL’nin üzerinde olan kredi işlemlerine müşterilerin hesap durum belgeleri ibraz edilecek.

BANKA KREDİ İŞMELERİ YÖNETMELİĞİ 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Tarafından paylaşılan banka kredi işlemleri Yönetmeliği yürürlüğe girdi. Karar Resmi Gazete’de yayınlandı. Düzenleme kapsamında bankalar 5 milyon TL’yi aşacak nakdi veya gayri nakdi krediler için müşterilerinden hesap durum belgesi ibraz edecek. Geçmiş düzenlemelerde bu uygulama 2 milyon TL ile sınırlandırılmıştı. Yeni düzenleme ile birlikte bu sınırda bir artış söz konusu oldu.
İhtiyaç kredisinde bu uygulama yapılmayacak

BDDK paylaşmış olduğu duyuruda toplamda 500 milyon TL’yi aşan krediler için hesap durum belgesi düzenlenme zorunluluğunun getirildiğini duyurmuştu. İhtiyaç kredisi ise bu kapsamda değerlendirilemeyecek. Kapsam içerisinde sadece nakit ve gayri nakdi kredi işlemleri olacak.

Kredideki tutarın 5 milyon TL’yi geçmesi durumu içerisinde fatura döneminden başlayacak şekilde dokuz ay içinde yıllık hesap durumuna ilişkin olan belgeler alınacak. Yurt içindeki bankalar arasında devam edecek işlemler ve üç aya varan işlemler adına bakiye makbuzu düzenlenemeyecek. Bankalar kredi işlemleri üzerinden kaynaklı olan riskleri ölçmek, müşterilerinin mali olarak gücünü düzenli şekilde analiz etmek, gerekli bilgileri ve belgeleri sağlamak ve bununla birlikte buna ilişkin esasları oluşturmakla yükümlü olacak. Yeni karar Resmi Gazete’de yayınlanması ile birlikte yürürlüğe girdi.

PTT'den vatandaşlara kritik uyarı! PTT'den vatandaşlara kritik uyarı!

Paylaşılan karar tüm bankaları ve banka müşterilerine yakından ilgilendiriyor. Karar 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren uygulanacak.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.