25 ile 65 yaş aralığında olma koşulunun yer aldığı depremzede çocuklar için koruyucu aile olma başvurusu e-Devlet ekranından alınmaya devam ediyor. Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen deprem felaketinin ardından refakatçisiz kalan çocuklar devlet korumasına alınırken, binlerce kişi de ‘koruyucu aile’ olmak için başvuru yaptı. Belirli şartların yer aldığı koruyucu ailelik ile ilgili Bakanlık yaptığı açıklamada, e-Devlet üzerinden veya ikamet ettikleri ilin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine şahsen başvuru yapabileceklerini duyurdu. Başvuru koşulları arasında TC vatandaşı olmak, Türkiye'de ikamet etmek, sicil kayıtlarının olmaması gibi maddeler yer alıyor.

KORUYUCU AİLE OLMA ŞARTLARI NELERDİR?

Bakanlık yetkilileri koruyucu aile olabilme kriterlerini ise şöyle sıraladı:

"-Ülkemizde TC vatandaşı olup sürekli olarak Türkiye'de ikamet eden,

-25 ile 65 yaş aralığında bulunan,

-En az ilkokul mezunu, düzenli geliri bulunan,

-Evli/bekâr veya çocuklu/çocuksuz herkes koruyucu aile olabilir.

-Bunun yanında koruyucu ailelerin çocuğun bakımını engelleyecek bir sağlık probleminin olmaması ve belirli suçlar ile ilgili adli sicil kayıtlarının olmaması gerekmektedir.

-Hoşgörülü, sabırlı, şefkatli, çocuklara güvenli bir ortam sağlayabilecek evli ya da bekâr herkes koruyucu aile olabilir."

DEPREMZEDE ÇOCUKLARA KORUYUCU AİLE NASIL OLUNUR?

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, aile ve yakınlarına ulaşılamayan çocukların ilk olarak bakanlığa bağlı kuruluşlara alındığı, güvenli şekilde bakımlarının sağlandığı ve ailelerine ulaşma çalışmaları yapıldığı belirtilerek, "Deprem bölgesinde korunma ve bakım ihtiyacı tespit edilen çocukların durumları meslek elemanlarımız tarafından titizlikle değerlendirmekte, sırada bulunan ve mevcut koruyucu ailelerimizin yanlarına yerleştirme işlemleri sürdürülmektedir.

Yeni başvuruda bulunacak koruyucu aile adaylarımız e-Devlet üzerinden veya deprem bölgesinin dışında ikamet ettikleri ilin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerimize şahsen başvurabilirler. Vatandaşlarımıza çocuklarımız için koruyucu aile olma talepleri konusunda göstermiş oldukları hassasiyet nedeniyle teşekkür ederiz" denildi.

KORUYUCU AİLE BAŞVURUSU NE ZAMAN SONUÇLANIR?

Koruyucu aile ve evlat edinme hizmetleri belirli esaslara dayanıyor. Burada mesleki değerlendirme ve sosyal incelemeler çok önemli bir yere sahiptir. İl müdürlüklerimiz tarafından ailelerimiz hakkında inceleme ve değerlendirme çalışmaları yapılmaktadır. Bu süreç 3-6 ay. En az 5 görüşme gerçekleştirilmektedir. İnceleme sonrası koruyucu aile olması uygun görülen aileler koruyucu aile sırasına alınmakta ve yanlarına çocuk yerleştirmesi yapılabilmektedir.”

BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER NELER?

-Öğrenim durumunu gösterir belgenin onaylı örneği.

-İş, gelir ve sosyal güvenlik durumunu gösteren belgenin onaylı örneği.

-Adli sicil belgesi

-Koruyucu aile olacak kişiler ve varsa birlikte yaşadığı kişilerin fiziksel engeli, ruhsal rahatsızlığı ve bulaşıcı hastalığının olmadığını gösteren sağlık kurulu raporu

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.