Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şubesi Başkanı Türker Naslı, yatırım ve ara malları vadeli ithalatında Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) kesintisinin sıfırlanmasının ekonomiyi canlandırma yönünde adeta doping etkisi yapacağını bildirdi.
Türker Naslı yaptığı yazılı açıklamada, sanayi üretiminde kullanılan ara malları ile yeni yatırımlar için gerekli sermaye mallarının vadeli ithalatında yüzde 6’lık KKDF’nin sıfıra indirilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazete’de yayımlandığını belirterek, bu kararından dolayı duydukları memnuniyeti ifade etti. Naslı, sanayiciyi önemli bir mali yükten kurtaran bu düzenleme sayesinde üretim için gerekli girdilerin ithalatının ucuzlayacağını, böylece girdi maliyetlerinde yaşanacak düşüşle üretim yapmanın daha kolay hale geleceğini belirtti. Üretim maliyetlerindeki düşüş sayesinde sanayide çarkların hızlanacağını belirten Naslı, sanayicinin üretim şevkinin artacağını ifade etti. Üretim maliyetlerinin düşmesinin üretim artışını beraberinde getireceğini vurgulayan Naslı, daha ucuza ve daha çok üretmenin ise enflasyonu da düşürücü bir etki yapacağını anlattı. Naslı, üretim maliyetlerindeki düşüşle birlikte dış pazarda fiyat avantajı elde edecek Türk sanayi ürünlerinin rekabet gücünün de artacağını vurguladı.
“KARARIN MÜSPET ETKİLERİ EN KISA SÜREDE GÖRÜLECEKTİR”
Karardan dolayı hükümete teşekkür eden Naslı, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Üretim ve yatırım için gerekli malların ithalatında alınan yüzde 6’lık KKDF, ciddi bir mali yük oluşturuyordu. Sanayiciye ayak bağı olan bu uygulama, üretim maliyetlerini artırıcı, rekabet gücünü kırıcı etki yapıyordu. Sanayicilerimiz KKDF ödememek için peşin ithalat yoluna gidiyor, bunun için de bankalardan kredi kullanmak, yani ayrıca bir de kredi maliyetlerine katlanmak zorunda kalıyordu. KKDF uygulamasının kaldırılmış olması son derece isabetli bir karardır. KKDF’nin sıfırlanmasının ekonomiye olumlu etkileri kısa süre içinde görülecektir. Bu kararla Türk sanayicisinin yaklaşık 1 milyar dolarlık bir mali yükten kurtulacağı hesaplanıyor. Bu yükün ortadan kalkması, zincirleme bir etkiyle ara malları ve yatırım malları ithalatında girdi maliyetlerini, dolayısıyla sanayide üretim maliyetlerini düşürecek, sanayide çarkların daha hızlı dönmesini sağlayacaktır. Türk ihracatçısının dış pazarlarda rekabet gücü artacaktır. Bu cesur ve isabetli kararından dolayı hükümete teşekkür ediyoruz.”