OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, Samsun'da iki sene önce meydana gelen olayın kenevir üreticisini küstürdüğünü belirterek, "Çiftçi, bazı firmalar bağlantısıyla kenevir ekti. Firmalar sonradan bu ürünleri almaya gelmeyip çekilmiştir. Bu sebeple de kenevir çiftçi elinde kaldı. Fakat şu anda Ladik, Vezirköprü, Havza ve Kavak ilçelerinde kenevir ekimiyle ilgili izinler alınmaya başlandı" dedi. 

ÇİFTÇİYİ MAĞDUR ETTİLER

Aytaç, Kanal S ekranlarında Adnan Öz'ün sunduğu Nokta Arası programının konuğu oldu. Samsun'da kenevir üretimi ile ilgili yaşanan süreci anlatan Aytaç, "2019 ocak ayında, Cumhurbaşkanı Erdoğan kenevirden bahsetti. Bunun üzerine kenevirin popüler hale gelmesini sağladı. Çiftçi satacağım yeri bilmeden ekerse elinde kalacağını biliyor. Bunun ardından çiftçi, bazı firmalar bağlantısıyla sözleşmeli olarak kenevir ekti. Firmalar sonradan bu ürünleri almaya gelmeyip çekildi. Yaklaşık 4 bin dekar alanda üretilen kenevir çiftçinin elinde kaldı. Asıl olumsuz yanını biz daha sonra gördük. 2022 yılının başlarında bölgeye ciddi bir firma geldi. Firma kenevir üretmek istedi ama çiftçi kabul etmedi" diye konuştu. 

İZİNLER ALINMAYA BAŞLANDI

2022 yılında tüm çabalara rağmen Türkiye'de 2 bin 100 dekar alanda kenevir ekildiğini kaydeden fakat özellikle Samsun'da üretimin yeniden canlandığının müjdesini veren Aytaç, "Samsun'da iki sene önce yaşanan olumsuz olan olayın sonucu çiftçi küstü. Bölgeye 2022 yılında gelen ciddi firmaya güvenip ekim yapan çiftçi olayı gördü. Bu yıl Samsun yine Türkiye birincisi olacak inşallah. Şu anda Ladik, Vezirköprü, Havza ve Kavak ilçelerinde kenevir ekimiyle ilgili izinler alınmaya başlandı" ifadelerini kullandı. 

FABRİKADA SONA DOĞRU

Havza ilçesinde kenevir fabrikasının kurulduğunu hatırlatan Aytaç sözlerine şunları ekledi: "Havza'da tekstil üzerine bir kenevir fabrikası kurulmaktadır. Fabrikanın kaba inşaatı bitti. Makinelerinin geldiğini gördüm. 25 Mayıs'tan önce açılabilir. Bu fabrika kenevirden tekstil üretecek. Bu firma ayrıca tarım firması da kurdu. Çiftçiyle sözleşmeli yaparak hammaddeyi çiftçiden alacak, fabrikada işleyecek. Şu anda fabrikanın kapasitesi 25 ton. Ekim alanın artırılması gerekmektedir. 2 yılda fabrikanın istenilen kapasiteye geleceği düşünülmektedir. Hasat, ekim, teknolojik aletler, emekler ve reklam kapsamında bunu çiftçiye gösterildikçe güven açısından zemin oluşturularak tüketimin artması sağlanacaktır."

Haber Kaynak: Merve İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.