Samsun'un uydudan yayın yapan tek televizyonu Kanal S'nin muhabirleri, vatandaşa açıklanan fındık fiyatlarını sordu. Samsunlu vatandaşlar alım fiyatının az olduğunu belirtti. İşte aldığımız yanıtlar.
"İŞİN İÇİNDEN ÇIKAMIYORUZ"
Mevlüt DURMUŞ: Çiftçi tepe üstü gitti. İşin içinden çıkmak mümkün değil. Bacaklarım yukardan aşağıya sakat gibi zaten. Verdiğimiz paranın da haddi hesabı yok. Kurtarıyorsa kendileri yapsınlar daha iyi. Çiftçinin çalışmasına gerek yok. En az 100 lira olması lazımdı. Çiftçi olmasa şehirlinin yaşama şansı biraz düşük. Ama çiftçiye de böyle yapılırsa, bu işlerle hiç uğraşmaz. Gerisi devletin büyüklerine kalmış.
"HAKKINI ALAMIYOR"
Fatma TÜRK: Fiyatı çok düşük. Emeği çok. Gübresi atılıyor, kireci atılıyor. Emekçi emeğini alamıyor. Çiftçinin maliyetlerini karşılamaz. En az 120 lira olmalıydı ki, hakkını alabilsin. Çünkü kolay bir şey değil. Düzlükte olan bir şey değil bu fındık. Başa gelen kim varsa önce bu işçilerin yaşadığını yaşamalı ki ona göre fiyat belirlesinler.
"ÇİFTÇİNİN MALI BEDAVA GİDİYOR"
Hüseyin AYAR : Bu fiyatlar çok az. Fındığın fiyatının 150 lira olması lazım. Pahalılık çok. Enflasyondan zamdan usandık artık. Çiftçinin malı bedava gidiyor. Fındığın maliyeti şu an 100 lirayı geçiyor. Herkesin buna çare üretmesi lazım.
"100 LİRA OLMALIYDI"
Salih ÖZDEMİR: Zaten 3 dolar olduğunu biliyorduk önceki senelerden. Dünyada da dolarla alakalı zam geleceği söyleniyordu. 4 dolar olur diye bekliyorduk. Ama buna da şükür diyoruz. Daha çok olsa çiftçi olarak hoşumuza giderdi. Ama bir esnaf olarak da fındığımızı satmak istiyoruz. Ne kadar yüksek olursa o kadar alım gücüde düşüyor. Yeni toplama sistemleri var. File sistemi var, makine sistemi var. Bunlar fındığın maliyetini düşüren etkenler. Fındık, 100 lira olmalıydı en azından. Ülke olarak kaliteli bir fındığımız var. Biraz makineleşmek lazım. Ordu’da ki adamın maliyeti ile Çarşamba’da ki adamın maliyeti aynı değil. Ordu’da ki adama devletin biraz yardım etmesi lazım. Alternatif tarım yapamıyor çünkü adam.
"GAYET MAKUL"
Murat ODABAŞ: Valla güzel bir fiyat verilmiş. Günümüz şartlarında biraz daha güzel fiyat verilebilirdi ama tüccarlar onu o fiyatta tutmayacaktır. Çiftçi hak ediyor. Çiftçi her şeye layık. Bence onu güzel bir şekilde harcarlar. O kadar destekleme yapıldı onu alanlar var. Alıp başka şekilde kullanan var. Bunun için bence çiftçinin desteğini ve imkanını iyi bir şekilde kullanacağına inanıyorum. Şu an ki fiyat zaten uygun bir fiyat. Fazlası zaten bütçeyi de kaldırmazdı. Çünkü destekleme veriliyor. Gübresi bedava. İşçi bedava. Bu devletten karşılanıyor zaten. Onun için makul.
"FİYATTAN MEMNUNUM"
Cemil KARACA: Fındık güzel bir para. Tabi ki kendin toplarsan. Gelip oturursan orada fındığı başkasına toplatırsan o zaman fazla kalmaz sana. Ama Anadolu insanı olup kendin toplarsan güzel para. Çiftçi kendi çalışırsa emeğinin hakkını almış olur. 10 km batıya doğru gidelim bütün tarlalar boş. Herkes şehre gitmiş kimse ekip bitmiyor. Bir vatandaş olarak fiyattan memnunum.
"HARCAMANIN KARŞILIĞINI VERMEZ"
Zeki İNCE: Çok uygun bir para değil. Kesinlikle vermez gübre mazot karşılaması mümkün değil. En az fiyatı 100 lira olmalıydı.
ELVAN İLHAN
SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN