KADİR GECESİNDE NE OLDU?

Müslümanlık için önemli günlerden biri olan Kadir Gecesi’nde Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı biliniyor. Kur’an-ı Kerim’de de geçen bu gece “Bin aydan daha hayırlı” olarak bildirilmiştir. Kadir Gecesi’nde tan yeri ağarana kadar yeryüzüne meleklerin ve ruhların indiği, bin aydan hayırlı olduğu söylenmiştir.

Kadir Gecesinde ne oldu sorusunun cevabı, o gece insanlık için Kur’an-ı Kerim’in Hz. Peygamber’e indirildiğini söylemek gerekir.

Kadir Gecesi oruç tutulur mu, o gece neler yapılır, Kadir Gecesi ne zamana denk geliyor gibi sorular da merak edilmeye başlandı. İşte Kadir Gecesi ile ilgili tüm detaylar…

KADİR GECESİ NE DEMEK?

“Bin aydan daha hayırlı” olarak bildirilen Kadir Gecesi, kutsal bir geceyi ifade eder. Kadir kelimesi de “güç, şeref, hüküm, yücelik” anlamına gelir. Kur’an-ı Kerim’in indirildiği gece olarak Kadir Gecesi anılır.

KADİR GECESİNDE NE YAPILIR?

Kadir Gecesi, sevabı en yüksek gecelerdendir. Bu gece yeryüzüne meleklerin, rahmetin ve bereketin indiğine inanılır. Bu yüzden bu gece dualar edilir, ibadetler yapılır, o gün sevap işlenecek iyilikler gerçekleştirilir. Kadir Gecesi’nde oruç tutmanın sevabı da büyüktür.

Kadir Gecesinde ne yapılır diye soranların ayrıca o gün yaşamlarını gözden geçirmeleri, hatalarından ve günahlarından ötürü tövbe etmeleri ve af dilemeleri önemlidir. Dua okuyup tövbelerini eden Müslümanlar, Kadir Gecesi oluşacak affediciliğe erişebilme fırsatı yakalarlar. Öte yandan Kadir Gecesi’ne özel dualar okunabilir.

KADİR GECESİNDE ORUÇ TUTULUR MU?

Kadir Gecesi’nde oruç tutmak çok daha büyük sevap kazandırır. İslam inancına göre bu gece ibadet edilerek geçirilir. Kadir gecesinde oruç tutmanın sevabı ve erdemi önemlidir. Müslümanlar için mübarek olan bu gecede yapılan ibadetler iyi bir fırsat ve bereket olarak görülür. Bu yüzden Kadir Gecesi geldiğinde o gün oruç tutmak gerekir.

KADİR GECESİ DUASI NEDİR?

Kadir Gecesi için özel dualar ve sureler bulunur. Bu özel gecede dua etmek önemlidir, herkes istediği gibi dua edebilir ancak bazı dualar ve sureler de bu geceye özeldir. Kadir Gecesi duası nedir diye soranlar ve Kadir Gecesi duası okumak isteyenler için Hazreti Muhammed (S.A.V.) tarafından okunan dua öncelikli olarak akıllara geliyor. Duayı etmek isteyenler için dua ve anlamı şu şekilde:

“Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni”

Allah'ım sen affedicisin, affı seversin, beni bağışla.

Öte yandan Kadir Gecesi duası arayanlar için Kadir Suresi de söylenebilir.

Kadir Suresi şu şekildedir:

Bakan Tekin'den öğretmen atamalarına ilişkin açıklama Bakan Tekin'den öğretmen atamalarına ilişkin açıklama

Bismillâhi’r-Rahmâni’r-Rahîm.

1. İnnâ enzelnâhu fî leyletil kadr.

2. Ve mâ edrâke mâ leyletul kadr.

3. Leyletul kadri hayrun min elfi şehr.

4. Tenezzelul melâiketu ver rûhu fîhâ bi izni rabbihim min kulli emrin.

5. Selâmun, hiye hattâ matlaıl fecr.

Kadir Suresinin anlamı ve meali:

Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.

1. Doğrusu Biz, onu (Kurân'ı) Kadir gecesinde indirdik.

2. Kadr gecesinin ne olduğunu bilir misin sen?

3. Kadr (Kadir) gecesi; bin aydan daha hayırlıdır.

4. O gece Rab'lerinin izniyle Ruh ve melekler, her türlü iş için iner de iner.

5. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.

KADİR GECESİ NE ZAMAN?

O gün duaların ve sevapların bol olduğu gece olarak kabul edilir. Bu yüzden “Kadir Gecesi ne zaman olacak” soruları merakla sorulmaya başlanır. Özellikle Ramazan ayının sonları yaklaşırken merak edilen Kadir Gecesi, gerçek tarihi bilinmemesine karşın Ramazan ayının 26'ncı gününü 27'sine bağlayan gece idrak edilir. İslam dininde bu gece yapılan ibadetlerin fazla sevabı olduğuna inanılır.

Kadir Gecesi ne zaman diye soranlar için bu Ramazan 5 Nisan 2024 Cuma gününe denk geliyor. Kadir Gecesi’nin Ramazan ayının 27. Gecesi olmasından dolayı, 5 Nisan Cuma ile 6 Nisan Cumartesi’yi birbirine bağlayan gece dualar için el açmak ve Kadir Gecesi’ni idrak etmek önemli görülüyor.

kamu son haber

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.