MERSİN’de öldürülen  Özgecan Aslan’ın öldürülmesine tepki olarak düzenlenen yürüyüşe katılan Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli,  hazırlanacak 'Kamu Taşımacılığı Yönetmeliği ve Etik Sözleşmesi'nin toplu taşıma araçlarına asılmasını istedi.

Başkan Benli, toplu taşıma araçları için bir dizi önlemin arasında acil imdat butonu dışında, GSM şirketleri ile yapılacak işbirliği ile cep telefonlarına ‘Acil İmdat Aplikasyonu’ yazılımının oluşturulması gerektiğini söyledi.  Başkan Benli, Avcılar Kaymakamı Hulusi Doğan, Emniyet Müdürü Erol Öztaş ve Avcılar Şoförler Odası Başkanı Kemal Türk ile görüştükten sonra bugün Barış Manço Kültür Merkezi’nde ‘Duyarlılık hareketinin eylem planı ve projeleri’ ile ilgili basın toplantısı yaptı. 

Başkan Benli otobüs, metrobüs ve deniz araçlarının yanı sıra taksi ve minibüslerin, bir kamu taşımacılığı hizmeti yerine getirdiğini belirterek,  yolcuya güvenin önem ve denetime açık hale getirilmesinin kaçınılmazlığını ortaya koyduğunu anlattı. Başkan Benli, bu evine ekmek götüren şoför esnafının da Özgecan olayı ile canlarının yandığına, bu olayla lekelenmeyi istemediklerini, ‘geleneksel deyimle’ aracına binen herkesi ‘kendi namusu’ gibi gördüklerinden  emin olduğunu söyledi.
Avcılar Belediye Başkanı, araçta herkesin görebileceği yere asılacak ‘Kamu Taşımacılığı’ sözleşmesinin trafik cezaları dışında yolcu güvenliği, huzurunu engelleyecek tutum ve davranışlarla ilgili sorumlu şoför, muavin ve hostes için yaptırım getirilmesini isterken şu önerilerde bulundu:

* Araçlarda taciz ve benzeri olaylarda polisi haberdar edecek ‘Acil imdat butonu’ konulmalı.

* Trafik kurallarına uyulmasını sağlama ve denetlemekle görevli fahri müfettişlerin hizmet tanımına araç içindeki olası taciz, gasp veya bireysel hakları ihlal eden davranışları raporları da eklenmeli.

* Araç sürücü, muavin, değnekçi gibi kişilerin trafik eğitimleri dışında kamu taşıma sorumluluğuna ilişkin olumlu tutum ve davranışlar sergilemeleri için farkındalık ve duyarlılık eğitimi verilmeli.

* Toplu taşımacılık ehliyeti alacak kişilerin ruhsat sahibi olmaları için bu eğitimden geçmeleri ön koşul olmalı. Bireysel ihbar için mobil telefonlarda özel yazılım yapılarak araç içi taciz, gasp gibi hak ihlallerinde ‘Acil İmdat Aplikasyonu’ oluşturulması ve yaygınlaştırılması için GSM operatörleri ile ortak çalışma koşulları yaratılmalı.

 (FOTOĞRAF)