'DEPREMLE YAŞAMAYI ÖĞRENMELİYİZ'

Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Osman Nuri Ergun, Samsun'un Havza ve Ladik ilçelerinin Kuzey Anadolu fay hattına yakın olduğuna dikkat çekerek, "Depremle yaşamayı öğrenirsek, depremlerde çok az hasarla çıkarız" dedi.

ZAYIFLAMIŞ HALİNİ HİSSETTİK

Kahramanmaraş merkezli depremlerin Samsun'da neden hissedildiğini anlatan Ergun, "Hatırlarsanız 6 Şubat günü sabaha karşı 04.17'de olan Pazarcık depremini Samsunda özellikle yüksek binalarda oturanlar üst kattakiler hissetti. Bir çok insan da hissetmedi. Öğle saatlerinde olan depremi de Samsun'un büyük çoğunluğu hissetti. Neden hissetti? O bölgedeki deprem dalgaları azalarak yayıldı. Biz Samsun olarak yayılan dalgaların zayıflamış halini hissettik. Deprem biraz daha kuzeyde olsaydı biraz daha fazla hissedebilirdik veya biraz daha şiddetli olsaydı daha fazla hissedebilirdik" ifadelerini kullandı.

UYARILAR VERİLİYORDU

Bilim insanlarının Kahramanmaraş depremiyle ilgili uyarılarda bulunduğunu kaydeden Ergun, "Bir Doğu Anadolu fayımız var burada deprem oldu, bir de Kuzey Anadolu fayımız var.  Depremlerde periyodik tekrarlanmalar vardır. Bazı depremler 100 senede bir tekrarlar, bazı depremler 300 senede bir, bazı depremler 50 senede bir. Bizim bilim adamlarımız Maraş depremiyle ilgili uyarı veriyordu çünkü o bölge son 500 yıldır kırılmamıştı. Bilim insanları genelde Bingöl Karlıova o bölgeden kaygı duyuyor. Çünkü orada da epey zamandır deprem olmamış" diye konuştu.

ZEMİN PROBLEMLERİ VAR

Samsun'da Ladik ve Havza arasında geçen fay hattının ne zaman kırılacağıyla ilgili bir bilgi olmadığını ifade eden Ergun şunları söyledi:

"Samsun'un etrafında küçük depremler oluyor. Küçük faylar var. Onlar büyük depremler üretmez ama Kuzey Anadolu Fayı bizim hemen güneyimizden geçiyor. Yani Ladik, Havza arasından geçiyor. Ladik, Havza arasından geçen fayda bir enerji birikimi oluyor. Kaç sene sonra kırılır onu bilmiyoruz. Ama bir kırılırsa o bölgede oluşabilecek 7 ve üzeri bir depremin Samsun'da çok ciddi hasar bırakma riski çok yüksek. 10 sene sonra mı kırılır, 10 gün sonra mı kırılır bilmiyoruz ama şu anda bilim adamlarının yaptığı gözlemlerde çok önemli bir enerji birikimi görülmüyor. Samsun'da çok ciddi zemin problemleri var, heyelan bölgeleri var, yapı stoğumuz epeyce problemli, çok bitişik nizamımız var. Dileğim Samsun'da depremin etkisinin minimum olması, enerjinin küçük depremlerle boşalması. Samsunlu da depremle yaşamasını öğrenecek. Deprem için mühendislerin teknik elemanların söyleyeceği tedbirlerini alacak, ona göre evini yapılarını yapacak, ona göre yapı seçecek, ona göre zemin seçecek. Depremle yaşamayı öğrenirsek, depremlerde çok az hasarla çıkarız. Deprem öldürmez, ihmal öldürür. Bize düşen görev de bilim adamları olarak, Türkiye'ye depremi öğretmeye çalışmak, depremle yaşamamız gerektiğini en küçükten, en büyüğe kadar anlatmaya çalışacağız ki bu güzel halkımız, bu güzel insanımız, bu güzel ülkemiz minimum zararla depremlerini atlatsın."

Hbaer Kaynak: Merve İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.