Kahramanmaraş merkezli meydana gelen, 10 ili yıkan çok sayıda can kaybına yol açan ve Samsun'da da şiddetli bir biçimde hissedilen depremler sonrasında  İYİ Parti Samsun İl Başkanı Hasan Aksoy'dan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'e tepki geldi. 

"İMARA AÇILMAMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEMİŞTİK"

Aksoy, Çatalarmut Bölgesinin imara açılmamasını gerektiğini daha önce ifade ettiklerini belirterek, "Samsun İlkadım İlçesi Çatalarmut Mahallesi İlave İmar Planı çalışmasını Samsun Büyükşehir Belediyesi kamuoyunun da bildiği üzere daha önceki haklı itirazlarımız neticesinde Meclis gündeminden geri geçilmişti. Biz İYİ Parti grubu gerek Samsun il Başkanı olarak Gerekse meclis üyelerimiz nezdinde yapılan yanlışları eleştirmenin ötesinde çözüm önerilerimizi de sunarak şehrimiz adına yapılan doğru ve faydalı her türlü projeye destek verdiğimizin de öncelikle bilinmesini isteriz. Bu bilgiler ışığında öncelikle konuyu herkese hatırlatmak isterim: Çatalarmut Bölgesinde ilk bu plan geldiğinde bölgenin heyelan ve sel afet bölgesi olduğunu bölgenin imara açılmaması gerektiğini dile getirmiştik.  Şehrimizin Doğu Anadolu Fay Hattında yer aldığını heyelan ve afet bölgesinde yapılacak herhangi bir yapılaşmanın en ufak bir depremde ne şekilde olaylara sebebiyet vereceğini anlatmıştık." dedi. 

10-aksoy

"OLDUKÇA MANİDAR"

Heyelan bölgesinin imara açılmak istendiğini söyleyen Aksoy, "Üzülerek söylüyorum ki, ülkemizde 6 Şubat günü meydana gelmiş olan depremde de görmüş olduk ki imara açılmış ovalarımız, yumuşak zeminli topraklarımız yapılan mimari veya mühendislik hatalarının da etkisiyle bugün o bölgedeki insanlarımızın mezarı olmuşlardır. Biz şehrimizdeki bu tür alanların afet durumunda halkımızın mezar yerleri olmasına izin vermeyeceğiz. Ülkemiz başta olmak üzere tüm dünyanın konuştuğu ve deprem zedelerimize nasıl yardımcı olabiliriz diye seferber oldukları bu dönemde böylesi bir imar planın getirilmesi oldukça manidardır. Burada kimlere ne şekilde rant sağlayabilmek için bu hassas dönemde heyelan bölgesinin de içinde bulunduğu alan imara açılmak istenmektedir. Bu şehrin yöneticilerinin birilerine rant sağlamak için şehrine ihanet etmeleri kabul edebileceğimiz bir durum değildir. Kaldı ki, bu bölgede İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Kurum görüşünde “Bölgede Afete Maruz Bölge Alanı ( yapı ve ikamete yasak alan) bulunmakta olup söz konusu Afete Maruz Bölge Alanları sayısal ortanda gönderilmiştir.” İbaresi yer almaktadır. Sadece bu Resmi Kurum görüşü bile buranın tek başına imara açılmaması gerektiğinin öncelikli sebeplerindendir." ifadelerini kullandı. 

demir-ic

"RED  OYU VERMEYE DAVET EDİYORUZ"

Demire, "Malı kim için kaçırıyorsunuz?" sözleriyle tepki gösteren Aksoy açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı;

Resmi kurum görüşleri bununla da sınırlı değildir: DSİ Genel Müdürlüğünün raporları içerisinde “Önerilen taşkın koruma tesisleri gerçekleştirilmeden, sarı renkte boyalı siyah renkte çapraz taralı olarak işaretlenen taşkın alanlarında iskâna ve yapılaşmaya kesinlikle müsade edilmemelidir. Yapılan bu çalışmalar göz önünde bulundurularak saha, ada, parsel bazında tekrar Bölge Müdürlüğümüz görüşü sorulmamalıdır.” Şeklindeki görüş siz önce bunları yapın sonra tekrar görüş isteyin durumunun en açık şekliyle ifadesidir.  İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ise eksiklikler tamamlandıktan sonra tekrar başvuru yaparsanız buranın tarım dışı yerleşime açılıp açılamayacağı konusunda görüş bildirim demiş. Burada ne ararsan var: Afete Maruz Bölge var, sel taşkın ve koruma alanı var, kültürel miras alanı var, jeolojik heyelan alanı var, Devletin neredeyse hiçbir kurumu buranın imara açılmasıyla ilgili uygunluk raporu vermemişken siz hangi yangından malı kim için kaçırıyorsunuz Sayın Demir! Bu yapılmak istenen imar değişikliği için daha çok söylenecek söz var ama bizim derdimiz şehrimizde farkındalığı arttırarak bu bölgenin de şehrimizin mezarlığı haline gelmemesidir. Buradan tüm halkımızı bilgilendirip bu konu üzerinde gerekli hassasiyeti göstermeye davet ediyoruz. Bütün Büyükşehir Meclis üyelerinin iktidarı muhalefetiyle aklıselim davranarak bu plan değişikliğine red oyu vermeleri konusunda davet ediyoruz. Biz İYİ Parti olarak red oyu vereceğimizi tüm Samsunlu halkımıza buradan duyurmak isteriz.  

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.