Samsun Mobilyacı İş Adamları Derneği (MOBİD), Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve Samsun Engelli Kadınlar Derneği (SAKDER) ortaklığıyla yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından onaylanarak finanse edilen 'Gelecek İçin Tasarım Projesi' sayesinde yüzde 50'si erkek ve yüzde 50'si kadın olmak üzere toplamda 46 kişi meslek sahibi olacak. 

233 BİN 452 AVROLUK HİBE DESTEĞİ

'Gelecek İçin Tasarım Projesi'nin tanıtım toplantısı Samsun Golf Kulübü'nde, yoğun katılımla gerçekleştirildi. Bilgisayar destekli mobilya tasarımı ve mobilya döşeme dikiş eğitimleriyle toplamda 46 kişiye meslek öğrenme fırsatı sunularak, istihdam edileceği proje, katılımcılar tarafından takdir gördü. Proje hakkında bilgi veren MOBİD Başkanı Özgür Uyanık, "Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliğine yönelik geliştirilmiş olan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’nın 'İnsan Kaynaklarını Geliştirme' bileşeni kapsamında, toplumsal cinsiyet eşitliği odaklı, insana yakışır bir iş geleceği yaklaşımı çerçevesinde gençlerin ve kadınların mobilya sektöründe istihdam edilebilirliğini ve istihdam oranını artırmak amacıyla Gelecek İçin Tasarım projesi geliştirilmiştir. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen bu hibe programı İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi tarafından yürütülmekte ve izlenmektedir. Hibe programının toplam bütçesi 233 bin 452 avro olup bu tutarın 31 bin 516 avrosu Türkiye Cumhuriyeti, 178 bin 591 avrosu ise Avrupa Birliği katkısıdır. Gelecek İçin Tasarım projesi Cinsiyet Eşitliği Odağında Geleceğin insana yakışır işleri yaklaşımının desteklenmesi hibe programı kapsamında derneğimiz tarafından yürütülmektedir. Projenin  bütçesinin 23 bin 345 avroluk kısmı Ondokuz Mayıs Üniversitesi eş finansman katkısı ile gerçekleştirilecektir" dedi.

EĞİTİMLER OCAKTA BAŞLIYOR

Proje ortakları OMÜ ve SAKDER'le toplantı gerçekleştirdiklerini ifade eden Uyanık sözlerini şöyle sürdürdü: "Toplantıda projemizin ilk üç ayında nasıl bir çalışma yapılacağı, proje yönetim komisyonunun nasıl çalışacağı gibi konular ele alındı. Proje yönetim komisyonu başkanlığına derneğimiz yönetim kurulu üyemiz Yağmur Çakır getirildi. Öncelikli faaliyet olarak AB görünürlüğünün sağlanması için görünürlük materyallerinin yaptırılması ve ekipmanların alınarak bir an önce çalışmalara başlanması konularının yanında mesleki eğitim için gerekli olan eğitim materyallerinin alınması ve eğitmenlerin görevlendirilmesi konuları görüşüldü. Ocak ayının ilk haftasında eğitim için faaliyetlerinin başlaması konusunda mutabık kalındı. Bu proje bizim için başlangıçtı. Daha nicelerine imza atmak için, şehrimize ve ülkemize hem ekonomik hem de istihdam anlamında fayda sağlamak için çalışacağımızı garanti ediyoruz."  

Samsun'da KOM polisi durmuyor! 3 bin 60 adet ele geçirildi Samsun'da KOM polisi durmuyor! 3 bin 60 adet ele geçirildi

NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞINA İHTİYAÇ VAR

Uyanık'ın ardından kürsüde konuşan, aynı sektördeki iş insanlarının yaptığı işbirliğinin topluma değer kattığını ve bunun bölge açısından ümit veren bir gelişme olduğunun altını çizen OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, "Özellikle mobilyacılık bu şehrin önde gelen sektörlerinden biri. Sektörün nitelikli insan kaynağına ihtiyacı var. Eğer nitelikli istihdam sağlayamazsa, nitelikli ara eleman üretemezse ya da kendisine enerji katacak yeni elemanlar bünyesine katamazsa sektörün yakın gelecekte çok ciddi sıkıntılar yaşayacağını bir araya geldiğimizde konuşmuştuk. Bu kentin ürettiği önemli değerlerden birisi Ondokuz Mayıs Üniversitesi. Bugün Ondokuz Mayıs Üniversitesi uluslararası hatırı sayılır indekslerde yeri olan üniversite. Türkiye'de de mesela patentlemede 4., patent ticarileştirmede 7., girişimci yenilikçi üniversite sıralamasında 35. sırada. Üniversite olarak bizim projedeki yerimiz eğitimle alakalı ama; bu eğitimin yaygınlaştırılması, yani burada söz konusu olan kısıtlı bir kadroya, bir eğitim verilmesi değil de sektörün genel olarak ihtiyacını karşılayacak bir alana evrilmesi gerekiyor" dedi.

İHTİYACINIZ OLAN ELEMANI YETİŞTİRMEYE TALİBİZ

Ondokuz Mayıs Üniversitesi olarak sektörlerin daha nitelikli hale getirilmesi için eğitimler verdiklerini ve bunun önemini kaydeden Rektör Ünal, "Bazı firmalara bin 500 saatin üzerinde eğitim verdiğimiz alanlar oldu. Bilgi çok hızlı eskiyor, teknoloji çok hızlı değişiyor. Değişen teknoloji, değişen bilgiyi takip edebilmek için biz daha az emekle, daha üstün, daha yüksek gelir elde edebilmek için mutlaka bunu denemek zorundayız. Burada da bu bölgenin ürettiği kendi öz malı olan üniversitenin gücünün bir şekilde talep edilmesi gerekiyor. Ama bu noktada sizin tarafınızdan bir talep üretilmesi gerekiyor.  Burada odaların, derneklerin ve benzeri talep etmesi gerekiyor ki bu talep karşılansın. Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin imkanlarına baktığımızda biz sizin kendi personelinizi daha nitelikli hale getirmek suretiyle üretiminize katkı sağlayabiliriz. Siz eğer istihdamınızı masaya koyarsanız, 'şu nitelikte şu kadar adama ihtiyacım var' derseniz, biz üniversitedeki imkanlarla ve e-devlette görülecek şekilde sertifikalandırmak suretiyle sizin ihtiyacınız olan elemanı yetiştirmeye talibiz" diye konuştu. 

OMÜ'DEN SEKTÖRE TAM DESTEK

Samsun'da 2-3 yıl içinde ciddi bir istihdam alanı açılacağını dile getiren Rektör Ünal, sözlerine şöyle devam etti: "Bu da kontrolsüz bir göç demek. Kontrolsüz bir göç aynı zamanda şehir için sıkıntı demektir. Sosyolojik olarak, psikolojik olarak ya da güvenlik açısından sıkıntı oluşturacak demek. Ancak iyi bir eğitimle ara eleman yetiştirilir ve istihdamda da sertifikalı olanlara öncelik verilirse bu süreç yönetilebilir. Mobilyacılar hangi tip elemana ve ne kadar ihtiyaç duyduğunu ortaya koyarsa, bizim arkadaşlarımızla bu alanda nasıl bir eğitimin yapılması gerektiği, sürecin nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda bir çalışma yapılır. Burada dernekle ya da diğer muhataplarla bir şekilde bir araya gelip bunun adını koyabiliriz. Dolayısıyla bizim teklifimiz iş birliği. Dolayısıyla burada niyet ve samimi bir gayrete ihtiyaç var. Yani burada niyet etmek gerekiyor. Bunu yapmak için bir çaba harcamak gerekiyor ve bu konuda da eğer samimi olursak başarının kaçınılmaz olduğunu, başarının geleceğini düşünüyorum. Ben projeye özellikle yani paylaş olmakta, projenin bir tarafı olmakta son derece mutluyum. Dolayısıyla burada  engelli kadınların, projenin bir parçası olması son derece değerli. Bu ilişkinin sürekliliğini sağlamak gerekiyor diye düşünüyorum. Ben bu bir birlikteliğiniz için her birinizi kutluyorum."

PLAKETLİ TEŞEKKÜR

Konuşmaların ardından Özgür Uyanık, eski MOBİD başkanlarına plaket takdim ederek, verdiği katkılardan solayı teşekkür etti. 

NEJLA KAYA 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN