Samsun'un uydudan yayın yapan tek televizyonu Kanal S'de yayınlanan "Deprem Özel" programında, Kuzey Anadolu Fay Hattı yakınında olan şehrin zemin yapısı, binaların sağlamlığı, çarpık yapılaşma, kentsel dönüşüm ve imar değişiklikleri ile deprem riski ele alındı. Programda Samsun'un olası bir depreme hazır olmadığı gerçeği ortaya konuldu.

-ORTAK AKIL VURGUSU

Meslek örgütlerinin görüşlerinin önemsenmediğini kaydeden İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hüseyin Talak, "İmar planları yapılırken 13-14 kurumun görüşü alınıyor ama bu noktada meslek örgütlerinin görüşleri de önemli. Sonrasında meslek odalarından oluşan kurullar, komisyonlar oluşturmak gerekiyor. Sonrasında meslek odası sizin yaptığınız uygulamalara muhalif olmamış olur. Ortak akılla orataya konulmuş bir planlama yapılmış olur. Ne görüş alınıyor, ne de söylediklerimiz dikkate alınıyor. Avusturalya'da imar planlarında meslek odalarının görüşleri alınmadan önce halka soruluyor" diye konuştu. 

-YAPI STOĞU ENVANTERİ YOK

"Samsun'daki yapıların depreme ne kadar dayanıklı olduğuna dair sorusuna cevabı ancak bir deprem master planı verebilir" diyen Talak şöyle konuştu: 

"Geçmiş dönemde hazırlanan bu çalışma, çok önemli. Samsun'daki yapı stoğu envanteri ile ilgili hiçbir çalışma yok elimizde. 2011 yılında Bakanlar Kurulu Kararı'yla ulusal deprem strateji planı açıklandı. O planda 2012-2023 yılları arasında ülkemizde bulunan mevcut hastaneler ve okullardan başlamak üzere konutlar ve ticari yapılara geçilerek, bu yapıların depreme dayanımının yükseltilmesi ya da yenilenmesi şeklinde bir çalışma yapılacaktı. 2021 yılında tekrar kurulan bir deprem komisyonunun yaptığı araştırmada; 2012-2023 arasındaki süreçte, 2017 yılına kadar mevcut yapı stoğu envanterinin ortaya konulması gerekirken, 2021 yılında bunun hangi yöntemle yapılacağına dair karar verilemediği, o raporda ortaya konuldu."

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.