İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Hüseyin Talak, deprem gerçeğinin unutulmaması gerektiğini belirterek, 6 Şubat depremlerinin ardından bazı belediyelerin ortak çalışma yapmak istediğini fakat devamının gelmediğini, yerel yönetimlerin vakit kaybetmeden çalışmalara başlaması çağrısında bulundu. 

NE ZAMAN GELECEĞİ BELLİ DEĞİL 

Talak, Kanal S ekranlarında Merve İlhan'ın sunduğu Haberin Penceresi programının konuğu oldu.  Samsun'un Ladik ve Havza ilçesi, dünyanın en tehlikeli fay hatlarından biri olan Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunduğunu hatırlatan Talak, "1943 yılında Ladik'te meydana gelen depremde çok sayıda can ve kaybı yaşandığını biliyoruz. Ladik depremlerinde tekerrür aralığına baktığımızda son 2 bin yılda 250-800 yıl arasında olduğunu görüyoruz. Çoğunlukla 250 yıl aralıklı bir periyot olarak depremler karşımıza çıkıyor. Bu durum uzun bir süre deprem olmayacağı düşünebiliriz ama deprem gerçeğinin ne zaman, nasıl, hangi büyüklükte karşımıza çıkacağını hiçbir zaman kestiremeyiz. Bu nedenle de olması gereken tedbirleri en kısa sürede almamız gerekiyor" dedi.

YÖNTEM DAHİ BELİRLENEMEDİ 

2011 yılında hazırlanmış olan Ulusal Deprem Strateji Eylem Planı'nın tamamlanmadığına da dikkat çeken Talak, "Bu planın 2012 ve 2023 yılları arasında tamamlanması gerekiyordu ama tamamlanmadı. Bu plan uygulamaya koyulduktan sonra 2017 yılında mevcut yapı stoku envanterinin raporlanmasının bitmiş olması gerekirken, maalesef 2020 yılında Meclis'te kurulan bir komisyonun yapmış olduğu çalışma neticesinde 2021 yılında Ulusal Deprem Strateji Eylem Planı'nın envanter çalışmalarının bırakın yapılmasını ne şekilde yapılacağının yönteminin dahi belirlenmediğini ortaya koymuş. Yapı stoku hakkında bilgi sahibi olmamız için bunun bir an önce yapılması gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

İŞBİRLİĞİNE HER ZAMAN HAZIRIZ

6 Şubat depremlerinden sonra bazı belediyelerden kendilerine ortak çalışma talebi geldiğini fakat devamının getirilmediğini dile getiren Talak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özellikle merkez ilçe belediyelerimizin bir kaçından ne yapabiliriz diye bize ortak çalışma önerilerinde bulundular. 1-2 toplantı yaptık ama maalesef o toplantılardan sonra bir geri dönüş alamadık. Yapılabilecek en önemli çalışma Samsun'un konut stokunun envanterinin en kısa zamanda çıkarılması. 2001 yılından sonrasındaki yapılan, yapı denetim sisteminin gelmesiyle çalışmalara ciddiyet getirmiş olabilir. 2001 öncesinde yapılan yapılar Samsun'da risk altında. Tabii ki hepsi değil. Bu yapıların büyük bir kısmı olması gereken yönetmeliğe uygun olarak projelendirilmiş, doğru şekilde denetlenmiş, doğru müteahhitlerce iyi üretilmiş konutlarsa bunların da depremde can kaybına sebebiyet vermemeleri gerektiğini düşünüyoruz ama bilmiyoruz. 2001 öncesinde ruhsatlı, yapı kullanma izin belgesi olan yapılar da vardır ama bence olmayan da binlerce yapı var Samsun'da. En kısa süre içerisinde mahalle mahalle yapı stoku envanterinin bir şekilde ortaya koyulması gerekiyor. Biz İnşaat Mühendisleri Odası olarak deneyimli kadrolarımızla bu sürecin içinde olmaya her zaman hazırız."

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: "Samsun'da CHP 1. parti olacak" CHP Genel Başkanı Özgür Özel: "Samsun'da CHP 1. parti olacak"

ELVAN İLHAN 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.