Samsun İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cevat Öncü, sel felaketlerinin geçmişte yaşananlardan ders çıkarmayan insanlardan kaynaklandığını açıkladı.

SORUN YOĞUN YAPILAŞMA 

Derelerin ıslah edilmediğini, akış istikametlerine göre köprü ayakları kurulduğunu ve yataklara inşaat molozları atıldığını hatırlatan Cevat Öncü, şöyle dedi: "Karadeniz Bölgesi'nin dönemsel olarak değişen iklim koşulları, yoğun yapılaşma, yağan yağmur sularının betonlaşma nedeniyle emilememesi ciddi nedenlerden biri. Geçen yıl da aynı felaket yaşanmıştı. Salıpazarı'nda, belediye binası ve İlçe Emniyet Müdürlüğü binası taşkın sahasında yer alıyor. Devlet bu olaylar yaşandıktan sonra tedbir alayım, diyor ve birtakım şeyler yapılıyor ama netice itibariyle de bu ülkede bir de imar barışı yapıldı. Dere yataklarına değilse bile, derenin taşkın sahası içinde yer alan kontrolsüz yapılar da yasal hale geldi."

FELAKETLERİN HABERCİSİ

Ayapı ve ıslah çalışmalarıyla tespit edilen hatalı yapılaşmaların ortadan kaldırılmasının can ve mal güvenliği açısından önemli olduğunu söyleyen Öncü, "Yöneticisinden vatandaşına bu işten ders almıyoruz. Yazık günah can ve mal kayıplarına. Hemen hemen her yıl yaşanan bu olaylar karşısında devam eden tedbirsizlikler yeni felaketlerin habercisi olacaktır" diye konuştu.

Merve İLHAN