Müslümanların ibadet, oruç, sabırla geçirdiği, Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı ay olan Ramazan ayına artık kısa bir süre kaldı. Gece yarısı sahur yapacak olan Müslümanlar, o günün akşam namazına kadar orucunu tutacak, hiçbir şey yemeyip içmeyecek ve günü ibadetle geçirecek. İslam’ın 5 farzından biri olan oruç, akşam namazı ile birlikte açılacak. Peki ilk oruç ne zaman? Ramazan’a kaç gün kaldı? 2023 Ramazan ne zaman başlayacak? İşte detaylar…


RAMAZAN’A KAÇ GÜN KALDI? 

Bu yıl 23 Mart 2023'te başlayan Ramazan ayına 8 gün kaldı.

İLK ORUÇ VE İLK SAHUR NE ZAMAN? 

İlk oruç 23 Mart 2023’te tutulacak. Buna göre 22 Mart’ı 23 Mart’a bağlayan gece ilk sahura kalkılacak.

2023 RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN? 

21 Nisan 2023 Ramazan Bayramı'nın ilk günü olarak idrak edilecek.

RAMAZAN AYININ ÖNEMİ 

Müslümanlar tarafından ibadet, sabır, mağfiret, rahmet ve bereket ayı olarak bilinen, büyük bir coşku ve heyecanla karşılanan Ramazan ayının en önemli özelliklerinden biri, Kur'an-ı Kerim’in bu ayda indirilmeye başlanmış olması, ayet ve hadislerde bin aydan daha hayırlı olduğunun bildirilmesidir.

Müslümanlara Kur'an-ı Kerim’in ilk ayetlerinin indirildiği Kadir Gecesi, bu ayın içinde bulunur.

Hangi gün olduğu bilinmemekle beraber Ramazan ayının 27. gecesi, Kadir Gecesi olarak kabul edilir. Bazı İslam alimlerine ve hadislere göre Kadir gecesinin, Ramazan ayının son 10 günü içerisinde bulunduğu geçmektedir. Hangi gün olduğu kesin olarak bilinmediğinden dolayı Müslümanlar, Ramazan ayının bu son 10 gününü dikkatli ve bilinçli bir şekilde geçirirler.

Kadir Gecesi ile ilgili olarak, Kur'an-ı Kerim’in 97. suresi olan Kadir Suresi'nin ilk üç ayetinde "Şüphesiz, biz O'nu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır." denmektedir.

2023’TE İLK TERAVİH NE ZAMAN? 

22 Mart Pazartesi’yi 23 Mart Salı'ya bağlayan gece yatsı ezanının ardından camilerde teravih namazı eda edilir. Ramazan ayının son yatsı namazı Şevval Ayı'nın ilk gecesi olacağından dolayı 2023 Ramazan ayının son teravih namazı 19 Nisan Perşembe gününü 20 Nisan Cuma gününe bağlayan gece yatsı ezanı vaktinin girmesiyle kılınacak.

2023 RAMAZAN TAKVİMİ 

Ramazan Başlangıcı - 23 Mart Perşembe
Kadir gecesi - 17 Nisan Pazartesi
Ramazan Bayramı Arifesi- 20 Nisan Perşembe
Ramazan Bayramı 1. Gün- 21 Nisan Cuma
Ramazan Bayramı 2. Gün- 22 Nisan Cumartesi
Ramazan Bayramı 3. Gün- 23 Nisan Pazar

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.