Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir yapmış olduğu açıklamada Havza Canlı Hayvan Pazarının ülke genelinde görülmeye başlayan Irak kaynaklı yeni tip Şap Hastalığı suşu (SAT-2) nedeni ile İl Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Komisyonu kararı ile hayvan hareketlerine getirilen kısıtlamalar nedeni yaklaşık 3 aydır kapalı olduğunu belirterek; “  3 aydır kapalı olan canlı hayvan pazarımız Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 25.04.2023 tarih ve 9684283 sayılı yazısı üzerine İl Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Komisyonu kararı ile 19 Mayıs itibari ile yeniden hizmete açıldı.”dedi.

Canlı hayvan pazarının hizmete açılmadan önce temizlik ve dezenfeksiyonun titizlikle yapıldığını belirten Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir; “Önceliğimiz insan ve hayvan sağlığını korumak. Bu amaçla ilgili komisyon kararı gereğince hayvan pazarımızın girişlerde klinik muayene, hayvan pasaportu, sağlık raporu ve benzeri evraklar görevlilerimizce titizlikle incelenecek ve küpesiz, belgesiz, hastalıktan şüpheli ve aktif hastalık mihrak bölgelerinden gelen hayvanların pazara girişlerine kesinlikle müsaade edilmeyecek.” Dedi.

Besici ve tecirlerin alınan kararlara uymasının insan ve hayvan sağlığı adına önemli olduğunu vurgulayan Başkan Özdemir; “ Bu süreçte İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince hayvan ve hayvansal ürünlerin hareketlerinin kontrolüne ilişkin yol kontrollerine kolluk kuvvetleri ile devam edecek. Belgesiz veya belgesindeki özelliklere uymayan hayvan veya hayvansal ürün nakleden şahıslar hakkında 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri  Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununa göre işlem yapılacak. Alına kararlara uyulması insan, hayvan sağlığı ve canlı hayvan pazarımızın açık kalması adına önemli. Besici ve tecirlerimizden ricamız alınan kararlara uyulması.”dedi.

BORA KARA

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.