Türkiye'nin güneydoğusunda ve komşularında yaşanan jeopolitik gelişmeler, Merkez Bankası'nın siyasi nedenlerle bazı para politikası adımlarını atmaktan kaçınabileceği endişeleri, petrol fiyatlarındaki 30 doların altındaki seyrin gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik riskten kaçışı tetiklemesiyle satış baskısı altındaki TL'de bugün TCMB'nin faiz kararı yakından izlenecek.

Piyasalarda bugün ABD piyasalarındaki tatilin sona ermesinin işlem hacimlerini bir miktar artırması bekleniyor. Yatırımcılar bu sabah Çin büyüme verisini küresel büyümeye ilişkin izlenim edinmek için yakından takip ediliyorlardı. Veri dünyanın en büyük ekonomilerinden Çin'de büyümenin yavaşladığını teyit etse de korkulan kadar kötü bir piyasa tepkisi yaşanmadı.

Rusya'da
Rusya'da "Türk ürünü şikayet hattı" kuruldu

Çin'de yıl bütününde ekonomi yüzde 6.9 ile batı standartlarına göre yüksek bir rakam tuttursa da son 25 yılın en zayıf büyümesini gerçekleştirmesi ise piyasalarda yeni bir satış baskısına neden olmadı. Çin'de ekonomik büyüme geçtiğimiz yılın son çeyreğinde yüzde 6.8 olarak gerçekleşerek hem finansal krizin başlangıcından bu yana en düşük seviyeye geriledi hem de yatırımcıların yanlış politikalar izlediğine dair endişe duyduğu hükümetin üzerindeki baskıyı artırdı.

Dün akşam saatlerinde 3.04'ün hemen altında günü tamamlayan dolar/TL bu sabah güne 0859'da 3.0260/3.0265 seviyesinde işlem gördü. Dün akşam 3.1750 civarındaki sepet bazında TL aynı saatte 3.1578/3.1586, 3.31 civarındaki euro/TL ise 3.2896/3.2907 seviyesinde işlem görüyor.

Merkez Bankası'nın bugün her ne kadar faiz tarafında bir adım atması beklenmese de enflasyondaki ve enflasyon beklentilerindeki yükseliş sonrası TCMB'nin faiz metninde nasıl bir enflasyon vurgusu yapacağı yakından izlenecek.

Analistler piyasadaki fiyatlamanın TCMB'nin politika faizinde ya da faiz koridorunun alt ve üst bandında herhangi bir adım atmayacağı yönünde olduğunu belirtirken bunun aksi yönünde bir karar ise piyasada ciddi bir tepkiye neden olabilir.

Fed'in faiz artırımı sonrası sadeleşme beklentilerine karşılık Aralık'ta beklemeyi tercih eden TCMB'nin izleyeceğini söylediği volatilitenin artması nedeniyle Ocak ayını da bir adım atmadan pas geçmesi bekleniyor.

Reuters'ın 19 kurum ile gerçekleştirdiği ankette katılımcıların neredeyse tamamı TCMB'nin Ocak ayında kısa vadeli faizleri sabit tutmasını bekliyor. Ankette sadece bir katılımcı politika faizinde 50 baz puan, koridorun alt bandında ise 25 baz puan artış öngörürken, koridorun üst bandında bir değişiklik beklentisi ise bulunmuyor.

Öte yandan bugün iç piyasada Hazine'nin düzenleyeceği kuponsuz tahvil ihalesi de takip edilecek ancak piyasada belirgin bir etki yaratması beklenmiyor. Dış piyasada ise TSİ 1200'da açıklanacak Almanya Ocak ayına ilişkin ZEW endeksi yakından izlenecek.

TL son günlerde gelişmekte olan para birimlerinden bir miktar daha iyimser bir seyir izlerken bankacılar bunun Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler arasında petrol fiyatlarındaki düşüşten nadir fayda sağlayan ülkelerden biri olmasına bağlıyorlar.

Petrol fiyatlarındaki düşüş her ne kadar Türkiye'nin enerji maliyetini azaltsa da küresel arz fazlası ve küresel büyüme endişeleriyle petrol fiyatlarının 2003 yılından bu yana en düşük seviyelerde seyretmesi küresel piyasalarda satış baskısı yaratmaya devam ediyor.

İran'ın zaten yüksek miktarda arz fazlasının olduğu petrol piyasasına döneceğine dair endişelerle varil başına 27.67 dolara kadar düşen Brent petrolün fiyatı bir miktar toparlanarak 29 dolarda seyrediyor.

Tahvil-bono piyasasında 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.19 olurken valörde son işlem yüzde 11.23 oldu. 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde ise dün spot kapanış ise yüzde 11.11 bileşik seviyelerinden gerçekleşti.