Siyasi irade, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenlemeyi 2023’te  hayata geçirmeyi öngörüyor.  Temmuzda yasama yılı kapanmadan önce TBMM Genel Kurulu’nda çıkarılan memur ile memur emeklisini kapsayan 3600 ek gösterge yasası da önümüzdeki yıldan itibaren uygulanacak.  
Kuşkusuz her iki düzenlemenin gerçekleşmesiyle çalışma yaşamında önemli bir eksiklik giderilecek ve emeği ile geçinen milyonların talebi karşılanmış olacak.    
İşçi ve Bağ-Kur emeklisi sıranın kendilerine geldiğini, yeni intibak yasasının yeni yasama yılında mutlak çıkarılması gerektiğini belirtiyor. Öyle ya her kesimin talebine olumlu yanıt verilirken, SSK  ve Bağ-Kur emeklisinin intibak ile ek ödemeye zam istemi neden hep ıskalanıyor?
2012 yılında 2000 öncesi emekli olan SSK ve Bağ-Kur’lulara yönelik intibak düzenlemesi hayata geçirilerek aylıklarında 550 liraya ulaşan artış sağlanmıştı. Yasadan 2 milyona yakın emekli yararlanırken, 2000 sonrası emekli olan 5 milyon kişi kapsam dışı bırakılarak siyasi irade eliyle ayrımcılık oluşturulmuştu.
Emekliler arasında hoşnutsuzluk yaratan olumsuzluğun giderilmesini sağlayacak olan yine hükümetin kendisi. Aylıklar arasında derin farklılıklara ve haksızlığa yol açan uygulamanın ortadan kaldırılması ve eşitliğin sağlanması adına yeni intibak yasasına ivedi gereksinim var. Yeni düzenlemeyle emekli aylıklarında hatırı sayılır tutarda artış olacağı aşikar. İntibak bir anlamda 6 aylık enflasyon artışının dışında zam anlamına gelmektedir.
Mevcut uygulamaya göre, SSK emeklileri (4/A) ve Bağ-Kur emeklileri (4/B) Emekli Sandığı emeklilerinin (4/C) hayli altında bir gelire sahip. Bu ayrımcılık yetmezmiş gibi SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkları arasında da göreceli fark var.
Oysa devlete aynı primi ve vergiyi ödediler. Ancak 2012’de çıkarılan yasadan yararlandırılmadılar. Kapsam dışı bırakılanlara yönelik yeni intibak yasasının çıkarılacağı siyasi irade tarafından açıklansa bile 10 yıldır bu söz yerine getirilmedi. Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) sorunları gündemde iken, 2000 sonrası emeklilerin beklediği intibak yasası göz ardı edilmemeli. 
Yeni intibak yasası çıkarsa ILO’nun raporuna göre, dünyanın en yoksul kesimi arasında yer alan emeklilerimizin aylığında göreceli artış olacak ve bir ölçüde can suyu sağlanacak.
13.7 milyon emekli, dul ve yetimin çoğunluğu 3.500 lira ve altındaki son derece düşük aylıkla geçinmeye çalışıyor. Asgari ücretin net 5.500 lira olduğu, açlık sınırının 7 bin liraya ulaştığı günümüzde can yakan hayat pahalılığı karşısında bu parayla geçinebilmek mümkün değil.  
Aylıklara çarşı pazarın aşırı fiyatları karşısında TÜİK’in tartışılan 6 aylık enflasyon oranında yapılan artış emeklinin satın alma gücünü yükseltmiyor. Her gün iğneden ipliğe gelen zam nedeniyle aksine dibe vuruyor...