Toprak Mahsulleri Ofisi’nin, Samsun başta olmak üzere stoklarında bulunan 2021 yılı mahsulü için 58 lira, 2022 mahsüulü Giresun kalite için 61 lirayla fındık satışı  için talep toplaması, 63 liraya kadar yükselen fiyatın 55 liraya düşmesine neden oldu.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Bölük, Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı ve Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin Samsun başta olmak üzere birçok ildeki deposundan 2021 ve 2022 yıllarına ait 28 bin ton kabuklu fındığı piyasa koşullarının altında satışa çıkarmasına tepki gösterdi.

PİYASALAR ALLAK BULLAK

Konuyu TBMM'ye taşıyarak piyasalardaki ciddi bir belirsizliği dile getiren İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta,

"Piyasada fiyatlar tepetaklak aşağı doğru gitti ve ciddi bir belirsizlik hakim. TMO'nun ilanına baktığımızda fındık ihracatının kesintiye uğramaması ve düzenlenmesi amacıyla böyle bir satışa başladığını ifade ediyor. Üreticinin 3'te 1'i fındığı tuttu elinde ki fiyat biraz yükselecek ben de makul bir kar edeceğim, kazanç elde edeceğim diye. Emeğinin, alın terimin karşılığını alacağım diye beklerken TMO'nun hangi akla hizmet, bu kararı neticesinde şu anda ciddi bir şekilde sezon fiyatının altına düştü neredeyse, fındık fiyatları bunu anlamak mümkün değil" dedi.

HAYAL KIRIKLIĞI OLUŞTU

TMO'nun bir gerekçesinin olmadığını anlaşıldığını belirten Usta,

"Şu anda bir kaç tane ihracatcı, bir tane yabancı firmaya Türkiye'nin altın değerindeki stratejik ürünü peşkeş çekiliyor. Fındık, makul bir yükselme trendine girmişken, hemen ani bir kararla satış yapacağım demek bunun çok net bir maksadanın olduğu ortadadır. Halbuki üretici ne bekliyordu, fındık fiyatları 70 liraya çıkar, biraz daha kazanç elde ederiz diye beklerken bir hayal kırıklığına uğradı. Bu karar doğru bir karar değildir. TMO'nun fındık satışına başlaması çok erkendir, çok yanlıştır. TMO'nun satışa başlamasına ilişkin, bu kararı alanlar hakkında da mutlaka bir soruşturma yapılmalıdır, görevden alınmalarını talep ediyoruz. Çünkü üreticiyi mağdur etmenin, bu şekilde ani kararlarla milleti mağdur etmenin, hiçbir gereği yoktur, hiç kimsenin de böyle bir şeye hakkı yoktur. Borsada neler oluyor bunu anlamak mümkün değil" diye konuştu.

İZAHA İHTİYAÇ VAR

TMO'nun aldığı kararın izaha ihtiyacı olduğunu belirten Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Bölük de tepkisini şöyle dile getirdi:

"2017’den beri fındık piyasasını regüle etmekle görevlendirilen TMO’nun bugüne kadar uygulamalarının doğruluğunu her ortamda dile getirdim. Yaptığı her doğruyu destekledik. Çünkü Türk fındığının regüle edilmesi ve dünya fındığını ve fındık sanayisini de doğru yönetmedeki başarısını takdir ettik ve her fırsatta devamını temenni ettik. Geldiğimiz bugünde; 2017’den günümüze kadar yazılı olmayan bir takvimle piyasa oluşturuldu. En geç Temmuz ayı içinde müdahale alım fiyatı açıklandı, doğru dedik. 3 dolar değerlemesiyle alım yapılacak dendi, doğru dedik. Her yıl Mart ayında günün piyasa fiyatı ya da bir miktar üstünden satım fiyatı açıklandı, doğru dedik. Satışlar kademeli ve aylara bölünerek yapıldı, doğru dedik ve hepsini takdir ederek şükranlarımızı sunduk. Şimdi ne oldu da 1 Şubat’ta daha piyasalar şekillenmeden satış kararı alındı. Velev ki ihtiyaç var, satalım dendi. Peki, neden piyasalar 62-63 TL bandında fiyatlanırken, TMO tarafından 58-61 TL gibi bir fiyatla piyasa altında bir fiyat açıklandı. Bu durumun izaha ihtiyacı vardır."

ÜRETİCİ MAĞDUR OLDU

TMO'nun bu uygulamasıyla üreticinin mağdur olduğunu kaydeden Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, "Fındık 64-65 lira bandına çıkmışken, çiftçinin 3'te birinin fındığı elindeyken TMO böyle bir rakam açıklaması piyasaları allak bullak oldu. Tabiri caizse 3-5 yabancı ihracatçı firmaya peşkeş çekmiş oldular. Elinde fındığını bulunduran 3-5 kuruş daha fazla ürününü satmak isteyen çiftçi, bu şekilde mağdur oldu. Şu an 64 liraya kadar çıkan fındık piyasada bir anda 55 liraya kadar düşmüş oldu" dedi. 

ÇİFTÇİYİ DÜŞÜNMESİ LAZIM

"Önce devletin çiftçiye ilave para yatırması lazım" diyen Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün de, "Fındık neden zamanında 64 lira açıklanmadı. Fındık üreticisi neden hep zarar ediyor? Devletimiz para kazansın isteriz ama üretici neden ezilsin? Girdiler almış başını gidiyor. FİSKOBİRLİK önceden böyle durumlarda çiftçiye ilave para yatırıyordu. Devletimiz çiftçinin durumunun göz önüne alması lazım. TMO olmasaydı üretici ezilirdi ama böyle durumlarda üreticiyi de düşünerek hareket etmesi lazım" ifadelerini kullandı.

İŞTE TMO AÇIKLAMASI

TMO’nun internet sitesinden konuya ilişkin yapılan açıklamada şöyle denilmişti:

“Tarımsal ihracatımızın en önemli kalemlerinden biri olan kabuklu fındık ihracatının kesintiye uğramaması ve piyasaların düzenlenmesi ile birlikte ülkemiz ve bölge ekonomisine katkı sağlamak için Kurumumuz stoklarında bulunan kabuklu fındıkların bir kısmı satışa açılmıştır. Samsun ve Kocaeli Başmüdürlükleri Stoklarımızda bulunan 2021 yılı mahsulü 20 bin ton levant Trabzon ve Ordu Stoklarımızda bulunan 2022 yılı mahsulü 5 bin ton levant kalite kabuklu fındıklar ve Giresun Başmüdürlüğü stoklarında bulunan 2022 yılı mahsulü 3 bin ton Giresun kalite kabuklu fındıklar yüzde 50 sağlam iç fındık esasına göre KDV hariç olmak üzere peşin bedel mukabilinde talep toplama yöntemi ile satışa açılmış olup satış fiyatlarımız; 2021 mahsulü Levant kalite kabuklu fındıklar için 58,00 TL/Kg, 2022 mahsulü Levant ve Giresun kalite kabuklu fındıklar için 61,00 TL/Kg, olarak uygulanacaktır. Numune talep edilmesi halinde KDV dahil 65,00 TL/Kg fiyattan en az 5 kg olacak şekilde karşılanacaktır."

Haber kaynak: Merve İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.