Fındık hasadında geri sayım başlarken, üretici Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO)  saptayacağı taban fiyata odaklandı.
Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynağı fındık hasadına sayılı günler kala üretici bu yıl da karamsar.
Mart ve Nisan aylarında yaşanan dondan ötürü rekoltenin geçen yıla göre yüzde 40 oranında az gerçekleşmesi öngörülüyor. Tespit çalışmalarının tamamlanmasının ardından tahmini rekolte önümüzdeki günlerde kamuoyuna duyurulacak.
Gübre ve ilaç başta olmak üzere diğer girdi maliyetlerinin aşırı derecede pahalanması çiftçiyi olumsuz etkiledi. Geçimini fındıktan sağlayan 400 bin ailenin harcamalarında önceki yıllara oranla iki kattan fazla artış oldu. Eğer beklediği taban fiyat verilmezse üreticinin bu sezon da emeğinin karşılığını alamayacağı aşikar. Karadeniz’in dik ve engebeli doğasında güçlükle ürününü yetiştiren ve toplayan çiftçi taban fiyatın 60-65 lira arasında saptanmasını ısrarla talep ediyor.    
Geçen yıl taban fiyat Giresun kalite fındık için kilogram başına 27 lira, Levant (Giresun dışında yetiştirilen) kalite fındık için kilogram başına 26.5 lira olarak belirlenmişti. Beklediği fiyatı alamayan üretici fındığı erkenden 25-30 lira arasında satmış, daha sonra fiyatlar 50 liraya dek yükselmişti. Kazanan fındığı ucuza alıp depolayan aracılar ve uluslararası firma oldu. 
Aslında bu senaryo her yıl gerçekleşiyor. Maliyeti ancak karşılayabilen taban fiyat duyuruluyor, borcundan veya diğer acil gereksinimlerinden ötürü üretici fındığını ya tüccara ya da TMO’ya hemen satıyor. Beklemeyi tercih etse daha yüksek fiyattan ürününü verebilecek haliyle kar edebilecek. Lakin zorunlu koşullar erkenden satmaya zorluyor. Bunu önlemenin yolu üreticinin talep ettiği, emeğinin karşılığı olan taban fiyat hasat öncesi açıklamak, serbest piyasaya mahkum etmemek.
Fındık üretiminde lider konumunda olan Türkiye, dünya üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini, 157 bin tonla ihracatın yüzde 82’sini karşılıyor.  738 bin 920 hektar alanda yetiştirilen fındık her yıl ortalama 2 milyar dolarlık döviz getirisiyle ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Bu  katkının ne kadarı fındık üreticisi 400 bin aileye yansıyor?   Düşük taban fiyatlara bakıldığında çok az pay düşüyor gariban fındıkçıya.  
Geçen yıl 1 kilo kabuklu fındıkla 14.5 kilo gübre satın alabilen üreticinin bu yıl aynı miktarda gübreyi edinebilmesi için TMO’nun taban fiyatı 110 lira civarında saptaması gerekiyor. Yine geçen sezon 150 lira olan günlük işçi ücretinin bu sezon 250-300 liraya yükselmesi kuvvetle muhtemel. Zaten geçen yıldan bu yana iğneden ipliğe her şeye yüzde 200’ye yakın zam geldi.  
Dünyanın en leziz fındığını üreten çiftçinin hak ettiğine kavuşabilmesi için taban fiyat hasat öncesi mutlaka açıklanmalı.  Beklenti en az 60-65 lira arasında. Bu para gübre, diğer girdi ve işçi ücretindeki fahiş artışlardan dolayı son derece doğal. 1 kilo Napolyon kirazın 50 liraya satıldığı ortamda 1 kilo fındığın fiyatı daha yukarılarda olmalı ki çileli fındık üreticisi emeğinin karşılığını alabilsin.