EVİNİ KİRAYA VERENLER DİKKAT

Yaz sezonu geldi çattı. Yazlık evlere kiralama talepleri de doğal olarak atağa geçti. Bu yıl kiralarda yeni dönem ev sahiplerini karşılarken yaz sezonunda evlerin kiralanmasıyla birlikte Bakanlık ilan sitelerini sıkı takibe aldı.

CHP'den 1 Mayıs paylaşımı CHP'den 1 Mayıs paylaşımı

Genel olarak ''Airbnb düzenlemesi'' olarak bilinen ''Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin düzenlenmesini amaçlayan yönetmenlik'', kiralık yazlık piyasasına yeni kurallar getirdi.

Gelen yeni kurallar ile birlikte yazlık olarak kiraya verilen evler apartman veya site sahiplerinin onayından geçmesi gerekiyor. Bu nedenle, müstakil konutlara olan talepler aldı başını gitti.

Kısa dönem kiralama olarak kabul edilen turizm amaçlı kiralamalar genellikle 100 günün altında yapılırken, 100 günü aşan kiralamalar yönetmelik dışında kalıyor ve konut kiralama olarak değerlendiriliyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, turizm verilerine doğru erişim sağlamak amacıyla bu sürecin yasal çerçeveye oturtulacağını ve yönetmeliğin aralık ayı sonunda yürürlüğe girdiğini belirtti. Yürürlüğe giren bu yeni düzenlemeye göre, turizm amaçlı kiralama faaliyetinin uygun görüldüğü binalarda, tüm kat maliklerinin oy birliği ile aldığı kararın noter onaylı bir örneği isteniyor.

İzin başvurusunu konut işletmesi veya seyahat acentesi yaparsa, kiraya verenin onayıyla yönetim işletmesinin de onayını içeren belge talep ediliyor. Ayrıca, aynı kiraya veren adına beşten fazla konut için izin belgesi talep edilmesi durumunda iş yeri açma ve çalışma ruhsatı isteniyor.

Tüm bu istenilenlerin tamamını karşılamadan evini kiraya verenlere ise ceza kesilecek.

15 GÜN SÜRE VERİLİYOR

İzinsiz kiralama faaliyetlerine ilk tespitte 100 bin lira ceza ve 15 gün içinde izin belgesi alma süresi veriliyor. İzin almadan faaliyetine devam edenlere 500 bin lira idari para cezası uygulanıyor ve tekrar 15 gün süre tanınıyor. Ayrıca, izin belgesi olmayan konutların kiralanmasına aracılık edenlere her bir sözleşme için yüz bin lira ceza uygulanıyor.

KAMU SON HABER

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.