Türkiye'de uzun yıllardır devam eden emeklilik hakları, artık ev hanımlarını da kapsıyor. Emeklilik hakkı sadece iş hayatında olanlar için değil, ev hanımları için de bir gerçeklik haline geliyor.

EV HANIMLARI İÇİN İSTEĞE BAĞLI SİGORTA ADIMLARI

Ev hanımlarının bu yeni imkandan yararlanabilmesi için öncelikle İsteğe Bağlı Sigorta (IBS) sistemine dahil olmaları gerekmektedir. İsteğe bağlı sigorta, çalışmayan ve sosyal güvencesi olmayan bireyler için tasarlanmış bir sistemdir. Ev hanımları da bu sistem sayesinde belirli bir süre boyunca prim ödeyerek, emeklilik yaşına ve gün sayısına ulaştıklarında emekli olma hakkını kazanabilirler.

EMEKLİLİK HAKKI İÇİN GEREKEN ŞARTLAR

Ev hanımlarının emeklilik hakkından yararlanabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Evlenme tarihi önemli bir faktördür, çünkü ev hanımlarının 1995 yılı öncesinde resmi nikah ile evlenmiş olmaları gerekmektedir.

Eğer evlilikleri 25 yıl ve daha fazla sürmüşse, ev hanımları emeklilik hakkından faydalanabilirler. Bunun yanı sıra, ev hanımlarının doğum tarihi de belirleyici bir kriterdir. 1970 yılı öncesinde doğmuş ve en az 50 yaşında olan ev hanımları, emeklilik için başvuruda bulunabilirler.

EMEKLİLİK BAŞVURUSU VE SÜRECİ

Ev hanımları için emeklilik talebinde bulunma süreci artık daha esnek hale getirildi. 25 yıl evli kalmış ve 50 yaşını doldurmuş olan ev hanımları emeklilik hakkına sahip olabilirler. Emeklilik talebi için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.

Çalışmış olunmaması durumunda dahi, doğum borçlanması, yurt dışında ikamet etme ya da geçmiş çalışma sürelerine borçlanma gibi seçeneklerle emeklilik hakkı elde edilebilir. Ancak emeklilik için gereken prim günü ve emeklilik yaş şartları yine geçerliliğini korumaktadır.

EV HANIMIYIM, HİÇ SİGORTAM YOK EMEKLİ OLABİLİR MİYİM?

Ben bir ev hanımıyım. Hiç sigortam da olmadı. Şu an çalışamıyorum da. Ama bir güvencem olsun, ileride emekli maaşı alayım istiyorum. Ne yapmam lazım, bir yolu var mı? sorusuna Faruk Erdem şu şekilde cevap verdi:

"Emeklilik için mutlaka çalışmak gerekmiyor. Mevzuatımızda 'isteğe bağlı sigortalılık' diye bir sistem var. Her ay bir işyerinde çalışıyormuş gibi SGK'ya prim ödeyerek ileride emekli olma imkanına kavuşabilirsiniz.

Bu ödeyeceğiniz primler aynı zamanda Genel Sağlık Sigortası'nı da kapsadığından hastanelerden de sigortalı olarak yararlanabilir, bakmakla yükümlü olduğunuz çocuklarınıza da bu imkanı sunabilirsiniz. Bunun için en yakın Sosyal Güvenlik Müdürlüğü'ne giderek bir dilekçe vermeniz yeterli.

Resmi Gazete'de yayımlandı! Avukatlar için tarife belli oldu: İşte dava ücreti Resmi Gazete'de yayımlandı! Avukatlar için tarife belli oldu: İşte dava ücreti

Sonra da aylık ödemelerle emeklilik sürecini başlatırsınız. Bunun yanında özel şirketlerden Bireysel Emeklilik Sistemi'ne de dahil olarak 10 yıl sonra ve 56 yaşını doldurup yine toplu para ya da emekli maaşı alabiliyorsunuz. Üstelik burada da yatırdığınız paranın yüzde 25'i kadarını devlet ekliyor."

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.