Biraz uç bir bilgi ama mükemmeliyetçilik daha fazla intihara da neden oluyor.

Karar verme isteksizliği.

HBR için Alice Boyles şöyle yazıyor: “Önemsiz kararlar için ya hızlı karar vermeniz ya da kararı dışarıdan temin etmeniz gerektiğine dair bir argüman var.”

“Ancak mükemmeliyetçiler, kararları önemsiz olarak nitelendirmekte zorlanıyorlar” diye ekliyor. “Her şeyi kontrol altında tutmayı severler.”

Bu neden böyle? “Çünkü kusurlar onları diğer insanlardan daha fazla rahatsız eder. Bir şeyler ters giderse, mükemmeliyetçiler büyük bir hayal kırıklığı ya da göz ardı edilmesi zor, rahatsız edici bir sinirlilik hissedebilir ve bu riski almak istemezler.”

Boyles, “Bazen, mükemmeliyetçiler mikro yönetime o kadar alışırlar ki, herhangi bir kararın önemsiz olduğu akıllarına bile gelmez” diyor Boyles. “Bunun yerine, alışkanlıkla ve otomatik olarak her şeyi tüm çabalarına değer olarak sınıflandırırlar.”

Hedeflere ulaşmada zorluk.

Mükemmellik, hedeflerinize ulaşmanızı da zorlaştırabilir. Bunun nedeni, başarısızlık korkusunun sizi yerinde durdurmasıdır. Açıkçası, bu ilerlemenizi engeller.

Ayrıca, bu dırdırcı olumsuz kendi kendine konuşma, aklınızın arkasını işgal eder. Ve bu, hedeflerinize ulaşmanız için size ilham vermenin ve motive etmenin tam olarak en iyi yolu değildir.

Mükemmeliyetçiler işleri kolayca bırakma eğiliminde olduklarından, işler zorlaşmadan önce genellikle havlu atarlar.

İlişkileri zorlar.

Mükemmeliyetçilerle iyi geçinmek zordur. Mükemmeliyetçiler kendilerini başarısız olduklarına inandırdıkları için değerlerinden şüphe edebilirler. Ayrıca mükemmeliyetçiler hatalarını ve zafiyetlerini gizledikleri için dürüst ve şeffaf olmakta zorlanırlar. Sonunda, bu tür davranışlar ilişkilere zarar verebilir.

Ayrıca, bazı mükemmeliyetçiler, başkalarının kendileri için belirledikleri makul olmayan yüksek beklentileri karşılamasını bekler. Diğerleri bu beklentileri karşılamadığında hayal kırıklığına ve çatışmaya neden olur.

Fırsatları sınırlar.

Son olarak, mükemmeliyetçiler başarısızlığa takıntılıdır. Ulaşılamaz beklentilerin peşinden koşar, bu da yeni şeyler denemelerini ve yeni insanlarla tanışmalarını engeller. Sonuç olarak, kendilerini daha üretken hale getirebilecek yeni ve heyecan verici fırsatları kaçırabilirler...