Bayram ikramiyesinin 3 bin TL olarak belirlenmesi karşısında burukluk yaşayan 16 milyon emekli, tutarın en az 5 bin TL’ye yükseltilmesini  istiyor.
7438 sayılı EYT yasasından yararlananların emekli olması ile sayıları 16 milyonu bulan, yıl sonuna dek 18 milyona ulaşması beklenen dar ve sabit gelirli kitle, hükümete yerel seçim öncesi ikramiyeye zam ve aylıklara seyyanen artış yapılması çağrısında bulunuyor...
Hayatın her geçen gün pahalanmasından ötürü 3 bin TL’lik ikramiye,  emekli, dul ve yetimin bayram gereksinimleri karşılamaktan epey uzak. Torunlarına saklanmadan, çekinmeden harçlık verebilmek için ikramiyenin en azından 5 bin TL’ye çıkarılması insanca haklı istem. 
TÜİK’in 2023 yılı için duyurduğu yüzde 64 enflasyon verisinin bile gerisinde kaldı ikramiyeye yapılan yüzde 50 zam. 1 kilogram kıymanın 500 TL olduğu ortamda bayram ikramiyesi ile ancak 6 kilogram et alınabiliyor. Bu denli can yakan fiyatlar karşısında çok anlamı yok 3 bin TL’nin.  
Bayram ikramiyesinin 3 bin TL’ye yükseltilmesine ilişkin maddenin de yer aldığı torba yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu’nun gündeminde bulunuyor. 16 milyonluk dev kitlenin beklentisini TBMM’de görüşmeler sırasında karşılamak olası. Tabii iktidar isterse. 
Emeklinin bir diğer beklentisi de aylıklara memurlara geçen temmuzda verilen 8 bin TL’lik seyyanen artışın yansıtılması. Seyyanen zammın emeklilere de verileceği belirtilmişti. Ne ki hala yerine getirilmedi sözün karşılığı.  
Kulislerde hükümetin yerel seçim öncesi sürpriz yaparak bayram ikramiyesinin 5 bin TL’ye çıkarılacağı, aylıklara da belirli tutarda seyyanen artış yansıtılacağı konuşuluyor.  “Ateş olmayan yerden duman çıkmaz” misali, iddialar gerçekleşip, milyonlarca dar gelirlinin yüzü seçim öncesi güler mi dersiniz? İktidar isterse emekliye seçim ve bayram öncesi zam gelebilir.  
16 milyonluk kitlenin güçlü oy deposu olduğu gözlerden ırak tutulmamalı. Hükümet emeği ve alın teri ile ülkeye yıllarca hizmet eden, vergisini ve sigorta primini düzenli ödeyen emekliyi dikkate almalı, taleplerine kulak vermeli. Zira oyları ile seçimin sonucunu büyük ölçüde etkileyecek dev kitle onlar. Siyasi parti kursalar seçimlerde hayli iddialı olurlar. Öylesine büyük baskı grubular. Lakin bölünmüşlük ve sendikasızlık, toplu sözleşme hakkından yoksun olmaları güçlerini zayıflatıyor. Var olan sendikalar da yetkisizlikten toplu sözleşme görüşmeleri yapamıyor. 
Her şeye karşın cebi ve canı yanan, hayat pahalılığı altında ezildikçe ezilen emekliyi hükümet hiç hafife almamalı. Sandıkta gösterecekleri tepkinin bedeli çok ağır olabilir hükümet için...