Türkiye’de geride bırakılan seçimlerin ardından emekli ve çalışanlarla ilgili düzenlemelerin nasıl seyredeceği sorulmaya başlandı. Geride bırakılan eylül ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan Orta Vadeli Program (OVP)’ı açıklamıştı. Bu plan içerisinde dikkat çeken reformlar da yer alıyor.

Çalışma hayatıyla ilgili çok önemli kararlar ve düzenlemeler yolda. Bir yandan enflasyonla mücadele kapsamında çalışmalar yürütülürken diğer yandan çalışan ve emekli haklarıyla ilgili merak edilen düzenlemelerin hayata geçirilmesi için adımlar bekleniyor.

EMEKLİLER İÇİN DÜZENLEMELER YOLDA

Emekliler yılı ilan edilen 2024 yılı için önemli adımlar atmaya hazırlanılıyor. Düşük maaşlarından şikayetçi emekliler için düzenlemeler yapılması ve yılın ortasında maaşların yeniden ele alınması bekleniyor.

Temmuz ayında yeniden ele alınabilecek olan emekli maaş zammının yanı sıra refaf payı, taban aylık artışı ve kök aylıkların taban aylıkla eşitlenmesi gibi formüller de masaya yatırılabilir.

Emeklilerin hayatını kolaylaştıracak düzenlemelerin de gelmesi bekleniyor. Dört gözle haber bekleyen emekliler, hayatın pek çok alanında emekli maaşlarının kendilerine yetmesini destekleyecek ulaşım, kültür sanat, turizm, alışveriş indirimleri bekliyor. Emekliler yılı kapsamında yeni kampanya ve indirimlerin getirileceği de planlar arasında yer alıyor.

PTT'den vatandaşlara kritik uyarı! PTT'den vatandaşlara kritik uyarı!

Memurlar için de yeni düzenlemeler bekleniyor. Birinci derecedeki memurlar için 3600 ek gösterge verilmesi hazırlıkları devam ediyor. Birinci dereceye gelen memurların 3600 ek göstergeye otomatik olarak gelecekleri öngörülüyor.

Bu düzenleme meclisten geçerse önceden yasanın dışında kalan memur, şef, tekniker, veri hazırlama kontrol işletmeni gibi birinci dereceye gelen tüm kamu görevlileri yararlanabilecek. Bu düzenlemeyle emekli aylıkları ve ikramiyeleri de yükselmiş olacak.

Küçük esnaf ile ilgili düzenlemeler de yapılacak. Bu kapsamda SSK ile Bağ-Kur arasındaki farkın kapatılması konusu ele alınacak. Bağ-Kur’daki 9000 prim gün şartı 7200’e düşürülecek.

Düzenleme kapsamında 1800 gün daha az prim ödeyen küçük esnaf, 5 yıl erken emekli olabilecek. Bu düzenleme için 10 ve altı kişi çalıştıran küçük esnafın yararlanabileceği verilen bilgiler arasında yer alıyor.

Öte yandan çocuk sayısına göre emeklilik yaşının esnetilmesi projesi de görüşülen yeni düzenlemeler arasında yer alıyor. Ağır işlerde bulunan yıpranma payına benzer bir yolla çocuk sayısına göre emeklilik yaşından indirim yapılıp prim eklenebilecek.

Tüm bu düzenlemelerin yanı sıra ev kadınlarına aylık destek sağlanması planı da vatandaşların beklentileri arasında yer alıyor. Çalışma hayatına katılamamış ve ev hayatında 7/24 çalışan kadınlar için sosyal güvence olacak düzenlemeyle isteğe bağlı sigorta primlerinin 3'te 1'i devlet tarafından karşılanması planlanıyor.

Mevcut asgari ücret üzerinden düşünüldüğünde en düşük isteğe bağlı sigorta primi 6 bin 400 lira 80 kuruş olurken, düzenlemenin hayata geçirilmesiyle bu tutarın 2 bin 133 lira 60 kuruşunu devlet karşılayacak ve ev hanımları aylık 4 bin 267 lira 20 kuruş ödemesini gerçekleştirerek emekli olabilecek.

Sosyal güvenlik sistemi, vatandaşların emekli olduklarında daha rahat bir yaşam sürdürebilmeleri ve ek sağlık güvenceleri sağlanması amacıyla geliştiriliyor. Bu çerçevede, tamamlayıcı emeklilik ve sağlık sistemleri devreye alınacak. Otomatik katılım sistemi, işverenlerin de katkılarıyla güçlendirilecek ve ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşecek.

Bu yeni sistemle birlikte, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) daha kapsamlı bir yapıya kavuşacak. Otomatik katılım, çalışanların emeklilik için otomatik olarak birikim yapmalarını sağlayacak bir mekanizma olarak işleyecek ve böylece gelecekteki emekli refahı daha da güçlendirilecek. Bu değişiklikler, bireylerin emeklilik dönemlerinde maddi güvencelerini artırarak, daha kaliteli bir yaşam sürmelerine olanak tanıyacak.

kamu son haber

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.