İlaca gelen her zam, emeklinin ödediği katkı payı ve cebinden çıkan parayı artırıyor... 
Bilindiği üzere firmaların yoğun baskısı ve bulunamayan ithal ürünlerin piyasaya sürülmesi için şubat ayında kur güncellenmesinden ötürü ilaç fiyatlarına yüzde 37.5, temmuz ayında da yüzde 25 oranında zam yapıldı. 
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ilaç birim fiyatlarına ödediği katkı payını indirmesiyle dar gelirli emeklinin cebinden çıkan para da arttı. Önceden katkı payı vermediği bazı ilaçların yüzde 50’si tutarından bile fazla para ödemeye başladı emekli. Hastalara fiyat farkı çıkmayan ilaç neredeyse kalmadı. Bazı ilaçlarda SGK’nın karşıladığı tutarın daha fazlası cebinden çıkıyor.
Sık sağlık hizmetine gereksinim duyan 13.8 milyon emekli, dul ve yetim ilaç için kabarık katkı payı ödeyecek. Kıt aylıkla geçinmeye çalışanlar, nasıl versin bu parayı? 
Fiyatların artmasına karşın piyasada hala ilaç kıtlığı yaşanıyor. Kanser, diyabet, tansiyon, göz, antiyobiyotikler ve bazı ağrı kesici ilaçlar piyasada yok. Zamma karşın 100 ilaçtan 20’si piyasada bulunmuyor.
Yaşları gereği ilaç kullanmakta zorundaki emekli elinde reçete eczaneleri turluyor. Lakin yaşamsal önemde ilaçlara erişemiyor. Eczacıların önerdiği eş değeri kabul etmeyip hekimin yazdığını bulabilmek için arayışlarını sürdürüyor. Ulaşabilirse ne ala. Bazı eczanelerde kalan son ilacı edinebildiğinde bayram ediyor. Zira sağlıktan önemli ne olabilir ki. 
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca, sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için çalışanlar gibi emekli de katkı payı ödüyor.
Yasa uyarınca emekliden tedavisi için edindiği ilaç bedelinin yüzde 10’u, çalışanlardan ise yüzde 20’i oranında katkı payı alınıyor. Yanı sıra, her bir reçete için 3 kutu ilaca kadar 3 lira, 3 kutu üzerinde temin edilen her bir kutu ilaç için de 1 lira reçete katılım payı ödeniyor. Katılım payı çalışandan eczane tarafından peşin alınırken, emeklinin aylığından kesinti yapılıyor. Ayrıca emekli hastaneye gittiğinde de 6- 15 lira arasında katkı payı veriyor. Kesintilerin ardından emeklinin komik düşük aylığı kuşa dönüyor.
Çarşı pazarın can yakan fahiş fiyatlarına ve kabarık elektrik, doğalgaz faturalarına yetişmekte zorlanan emekli ilaca ödediği yüksek katkı payının şokunu yaşıyor. Bir yanda sağlığı ile uğraşırken diğer yanda kesintilerden ötürü aylığının azalması karşısında iyice yoksullaşıyor.
Çalışırken yıllardır devlete vergisini ve primini düzenli ödeyen gariban emekliden sağlık hizmeti kesintisi uygulamasına son verilmesi sosyal devletin gereğidir. Özellikle 3.500 lira aylıkla bir ay geçinmeye çalışan  emekli ilaç ve tedavide katkı payı ödemesinden muaf tutulmalı...