Diyetisyen Elanur Yılmaz Akay, Kanal S ekranlarında Op. Dr. Volkan Kınaş'ın konuğu oldu. Akay, "Kilo almak için neler yapılmalı?", "Gebeler nasıl diyet yapmalı?", "Emzirme döneminde diyet yaparken neye dikkat edilmeli?", "İnternetteki diyet listeleri gerçekçi mi?", "Yeni diyet yöntemleri başarılı mı?", "Kış aylarında nasıl beslenilmeli?", "Hayat boyu diyet mümkün mü?", "Tüp mide ve bypass ameliyatı sonrasında beslenme farklılıkları", "Grip için öneriler" konularına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
KİLO ALMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Kilo almak kilo vermeye göre daha zor bir evre. Kilolu olmak bir hastalıksa zayıflıkta bir hastalıktır. Kilo alma programında naçizane önerimiz kalorisi yüksek yiyecekleri az hacme koymak.
GEBELER NASIL DİYET YAPMALI?
Gebelik döneminde kafamızdaki en büyük soru işareti vücudumuzun en iyi şekilde olup olmadığıdır. Folik asit düşüklüğü gebelik dönemindeki en önemli durumlardan biridir. Demir eksiliği, D vitamini düşüklüğü de bunlardandır. Her kadın gebelikte alacağı kilolardan korkar. Fazladan kilosu olan bireyler öncelikle bir zayıflama programına girerek fazlalık kilosunu verebilir. Gebelikte fazla kilo alımı, gebelikte şekere ya da zorlu doğumlara yol açabilir. Gebelikte dikkat edilmesi gereken şey vücudunuz ve bebeğiniz için doğru şeyleri yemektir.
EMZİRME DÖNEMİNDE BESLENME NASIL OLMALI?
Emzirme döneminde en büyük yanlış “sütüm olsun yiyeyim” diyerek çok tatlı şeylerin bireye sunulmasıdır. En güzel süt yapan şey sudur. Günde 3 litre su tüketilmelidir. Süt arttıran bazı besinler vardır. Yulaf, tahin, semiz otu, dere otu, kara buğday gibi süt arttırıcı besinler vardır. Emziren anne günde 500 kalori harcar. 500 kalori günde 1 saat yapılan spora denktir. Yani bebeği emzirirken bir taraftan spor yapıyor anneler. Bu evrede normale göre daha hızlı bir kilo veriş oluyor.
İNTERNETTEKİ DİYET LİSTELERİ NE KADAR GÜVENİLİR?
10 yıllık diyetisyenim hiçbir hastama “ben size 3 günde 2 kilo verdireceğim” diye bir şey söylememişimdir. 3 gün tutacağım boğazımı 2 kilo vereceğim. Siz kilo vermiyorsunuz. Siz vücudunuzdan su kaybediyorsunuz ve o verdiğiniz 2 kiloyu 5 gün sonra geri alıyorsunuz. Tek yönlü beslenmek diyet değildir. Biz bütün besin üyelerinin bir arada olduğu ve vücudumuz için gerekli olan minerallerin alındığı diyet listeleri düzenliyoruz. Sen patatesten protein alamazsın, patatesten demir alamazsın. Bu tarz tek yönlü diyetler kesinlikle sağlıksızdır.
YENİ DİYET YÖNTEMLERİ NE KADAR BAŞARILI?
O arkadaşlarımızın asıl amacı dikkat çekmek, daha çok kişi kazanmak ve daha fazla para kazanmaktır. Danışanın ne istediğini, nasıl ilerlediğini, neler yapabildiğini ya da neyle mutlu olduğunu zamanla öğreniyorsunuz. Yeni meslektaşlarımız danışanına hızlı kilo verdirerek mutlu etmeye çalışıyor ya da hızlı bir başarı sağlayarak adını duyurmak istiyor. Yeni meslektaşlarımıza naçizane tavsiyem bizim bu bizim ilerlediğimiz bir yol değil. Olmadı da olmayacakta.
KIŞ AYLARINDA NASIL BESLENMELİYİZ?
Bu evrelerde kendinizi mutlu edecek aktivitelere yönelin. “Ben çayı boş içemiyorum” diyenler için tavsiyem yiyeceğiniz şeylerin ölçülü tüketilmesidir. Kendinize öğün belirleyerek “bu bittiğinde hakkım bitti.” İmajı verilmelidir. Leblebi ve kuru üzüm çayın yanında önerebileceğimiz besinlerdendir. Kendimiz patlatabileceğimiz az yağlı, hafif tuzlu patlamış mısırlarda bu besinlerdendir. Havaların soğumasıyla gripler, hastalıklar kendini göstermeye başladı. Mandalinalar, portakallar, elmalar… Bunlarda da yine ölçüleriyle 1 adet olacak şekil tüketilebilir. Akşam yağ yakmayı destekleyen kalsiyum kaynaklı yoğurt, süt, kefir gibi ürünlerden destek alınabilir. Kışın en büyük sıkıntısı hareketsizliktir. Mümkün mertebe yürüyüşü, spor salonunu, pilatesi neye imkanınız varsa hayatınıza katmalısınız.
HAYAT BOYU DİYET MÜMKÜN MÜ?
Böyle bir şey yok. Bizim ilk hafta bir sıvı diyetimiz var. Bizim hastalarımız ameliyatından 1 ay sonra her şeyi yiyebiliyor.
TÜP MİDE VE BYPASS AMELİYATI SONRASINDA BESLENME FARKLILIKLARI
Vitamin ve protein kullanımı aynı olarak ilerliyoruz. Tüp mide de miktarımız daha kısıtlı olduğu için daha az tüketebiliyoruz. Bypass da daha rahat tüketebiliyoruz. Katı sıvı ayrımını tüp midede mutlaka yapmalıyız. Bypass da yapmasak da olur ama ben başarı için ilk bir ay yaptırarak ilerliyorum. Bypass da kişilerin sonuçları uzun vadede daha iyi bir şekilde ilerleyebiliyor. Beslenme anlamında ilk bir ay ortalama aynı gibi ufak tefek farklılıklar var.
GRİP İÇİN NE YAPILMALI?
Grip için öncelikle su, enfeksiyonu vücuttan atmanın en önemli faktörlerinden biridir. Ilık içecekler; ıhlamur çayı, ada çayını kaynar bir şekilde değil ılık bir şekilde önerebiliriz. Kestane balı, özellikle öksürükte, boğaz ağrılarında iyi gelir. Taze zencefil, onarım oranı yüksek olduğunu için tavsiye ediyoruz. C vitamini içeriği yüksek olan mandalina, portakal, kırmızı biber, yeşil biber, yeşil yapraklı sebzelerden destek alabiliriz. Bunların dışında güzel bir çay tarifi verelim. Kuş burnu, ıhlamur, çok az ada çayı, çubuk tarçın ve zencefili kaynatmıyoruz. Üzerine sıcak su koyup kapağı kapatıp 10 15 dakika demlenmesini bekliyoruz. Sonrasından içine limon sıkarak, bal koyarak içebiliriz. İksir küpleri de yapıyoruz. İksir küplerinde limonu sıkıyoruz ya da rendeliyoruz kabuklarını, içine yine bal ekliyoruz, toz zencefil, toz zerdeçal ve tarçın ekleyip buzlukta donduruyoruz. Sonrasında sıcak suyun içine atıp tüketebiliriz.
ELVAN İLHAN
SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.