Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Yunanistan’ın Türkiye için önemli bir ülke olduğunu belirterek, “Gelinen süreçte Yunanistan çok kritik bir aşamaya geldi. Yunanistan, adalar bizim için, özellikle İzmir için çok önemli bir ülke. O nedenle Yunanistan’ın bir an önce derlenip toparlanmasını istiyoruz” dedi.
Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu’nun, kuru incir, kayısı ve üzüm gibi ürünlerin uluslararası ticaretinde esas alınan kalite standartlarının belirlenmesinde etkili olan Kuru ve Kurutulmuş Ürünler Uzmanlar Çalışma Grubu Toplantısı, bu yıl ilk defa Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleşti. Tarihinde ilk kez İsviçre dışında bir kentte düzenlenen toplantıya dünyanın çeşitli ülkelerinden 50’ye yakın delege katıldı. Üç gün sürecek toplantı ve çalıştaylar sonunda alınacak kararlar, bu ürün gruplarının yetiştirilmesi ve ihracatında standart hale getirilecek.
İzmir Hilton Oteli’nde düzenlenen BM Avrupa Ekonomik Komisyonu (BM/AEK) Kuru ve Kurutulmuş Ürünler Uzmanlar Çalışma Grubu toplantısına Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldır, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ile üst düzey bürokratlar katıldı.
Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, toplantının ilk defa İsviçre dışında bir ülkede düzenlendiğini belirterek, “Kurutulmuş ürünler konusunda kullanılan standartların gelişimi konusunda çalışmalar yapılacak. İlk defa İsviçre dışında bir ülkede ve İzmir’de yapılıyor. Umuyorum bu toplantı sonunda bölge üretici ve ihracatçıları çalışmalardan da haberdar ve içinde olmuş olacaklar. Bölgemizim ticaretinin artırılması adına üretim ve ihracatta olumlu gelişmeler sağlayacağız” dedi.
KOMŞU KRİZİNİ DEĞERLENDİRDİ
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adnan Yıldırım, Yunanistan’daki ekonomik kriz ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yunanistan’ın Türkiye için çok önemli olduğunu belirten Yıldırım, şöyle konuştu: “Yunanistan’ın böyle bir sorun yaşamasını kesinlikle arzu etmeyiz. Gelinen süreçte Yunanistan çok kritik bir aşamaya geldi. Sadece bu önlemler nedeniyle değil belki uygulayacağı ekonomik politikalarla da kritik bir aşamada. Bunu bir siyasi tercihe dönüştürme kararı aldı. Oysa Yunanistan’ın başında bir hükümet var. Mevcut seçenekleri değerlendirip ülkenin krize ve istikrarsızlığa sürüklenmeden yoluna devam edebilmesi için uygun bir karar alabilirdi. Bunu yapmak yerine problemi biraz daha büyütme kararı aldı. Bugün sanırım bankalar açılmıyor. Tam da Yunanistan’ın en fazla gelir elde ettiği turizm mevsiminde böyle bir problemi yaşıyor. Belki kış aylarında olsa bu kadar etkilenmezdi."
Yıldırım, hafta sonu referandum olacağını anlatarak şunları söyledi: "Referandumdan sonra Yunanistan’ın bir an önce Avrupa Birliği ve Euro içerisinde kalarak yoluna devam etmesini arzu ederiz. Ama şu anki durumun böyle olup olmayacağı konusunda net bir durum yok, beklememiz gerekecek Yunanistan, adalar bizim için, özellikle İzmir için çok önemli bir ülke. O nedenle Yunanistan’ın bir an önce derlenip toparlanmasını istiyoruz.”
Ege İhracatçılar Birliği Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk de BM uzmanlarının İzmir’de buluşmasından büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Kuru üzüm, kuru incir, çam fıstığı ve kuru kayısının İzmir, Manisa ve Aydın’ın en önemli üretim kalemleri arasında olduğunu kaydeden Ünlütürk, “İzmir, kuru üzüm, kuru incir, pamuk, zeytinyağı, tütün gibi ürünlerin dış dünyaya aktarım noktası olmuştur. Günümüzde 18 milyar doları aşan Ege Bölgesi ihracatının dörtte birini tarım ve gıda ürünleri oluşturmaktadır. Çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir, çam fıstığı gibi ürünler, kuru kayısı İzmir’den ihraç edilmektedir" dedi.