İçişleri Bakanlığı, 1 Ocak 2016'dan önce düzenlenen ehliyetlerin yenilenmesi için öngörülen son tarihi 2022'den 31 Aralık 2024'e kadar uzattı. Yenileme sürecinde yaşanabilecek yoğunluk dikkate alınarak bu karar alındı.

Yaz aylarında paylaşılan duyuruda Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye ve dünyada etkili olan salgın nedeniyle vatandaşların yeni tip sürücü belgeleri için müracaat edemedikleri için nüfus müdürlüklerinde yoğunluğun azaltılması amacıyla 1 Ocak 2016'dan önce düzenlenen eski tip sürücü belgelerini değiştirme süresinin 31 Aralık 2022'den itibaren 2 yıl süreyle uzatıldığını belirtmişti.

CEZA BELLİ OLDU

Şu aşamada belirlenen 31 Aralık 2024 tarihinin uzatılmayacağını belirten yetkililer, bu süre içerisinde yenilenmeyen ehliyet sahiplerine verilecek cezayı da duyurmuş oldu. 

İYİ Parti'de tarihi kurultay! Seçim ikinci tura kaldı İYİ Parti'de tarihi kurultay! Seçim ikinci tura kaldı

Ehliyetini 31 Aralık 2024 tarihine kadar yenilemeyenler, bu tarihten sonra eski ehliyetleri ile trafiğe çıkmaları halinde 4 bin 64 lira ceza ödemek zorunda kalacak.

RANDEVU NASIL ALINACAK?

Ehliyet yenileme randevusu, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden veya ALO 199 hattından alınıyor. Gerekli evrakları ve ehliyet yenileme ücretini yatıran kişiler, yenileme işlemlerini gerçekleştirebilir.

NASIL DEĞİŞTİRİLİR?

Ehliyet yenileme randevusu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün nvi.gov.tr internet sitesi üzerinden veya ALO 199 hattından alınıyor. Gerekli evrakları ve ehliyet yenileme ücretini yatıran kişiler, yenileme işlemlerini kolayca yapabiliyor. 

Eski ehliyetler 31 Aralık 2024 tarihine kadar kullanılabilecek. Eski tip ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştirecek kişiler, bu işlemler için toplamda 15 TL ödemeleri gerekiyor.

GEREKLİ BELGELER NELER?

Ehliyet yenileme işlemi yapacak olan vatandaşların şu belgeleri hazır bulundurmaları gerekiyor.

Kimlik belgesi
Sürücü sağlık raporu
Sürücü belgesi değerli kağıt ve harç bedeli, vakıf payı
1 adet biyometrik fotoğraf
Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
Adli sicil belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir. Ayrıca e-Devlet üzerinden temin edilebilir)

CEZASI NE KADAR?

Belirtilen tarihe kadar ehliyetini yenilmeyip trafik uygulamasında eski tip ehliyeti olduğu belirlenen sürücülerin sınıfına uygun olmayan ehliyet kullanmaktan ceza alabileceği bildirildi. 

Mevcut durumda bu ceza 4 bin 64 TL olurken, söz konusu cezanın 2025 yılı itibarıyla uygulanacağı dikkate alındığında cezanın katlanarak artması muhtemel gözükmekte.

eskisehir.net 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.