Samsun Eczacılar Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, "Hastalar geliyorlar, reçetelerinin içerisinde olmayan ilaçlar var. Bazı ilaçlar eczanelerde yok. Kuyruklar da işlemlerin uzun sürmesi nedeniyle uzuyor" dedi. 

İŞLEMLER UZUYOR

Nöbetçi eczaneler önünde uzayan kuyrukların temeli ilaç yokluğuna bağlayan Karacan şunları söyledi: "Son günlerde hastalar geliyorlar, reçetelerinin içerisinde olmayan ilaçlar var. Bazı ilaçlar yok. Çocuk şurupları başta olmak üzere ciddi bir sıkıntı var. Örneğin reçeteyle geliyorlar, 3 ilaçtan biri yok. Doktoru ara, temin etmeye çalış, acaba muadili var mı derken, bu iş uzamaya başlıyor. İster istemez kuyruk oluşmaya başlıyor. İşin kötü tarafı çok kalabalık olur ama iş de çözülmüyor. Burada kuyruk bekleyenler ilacını alıyorsa, sorun nöbetçi eczane sayısındadır. Ama 1 saat kuyruk beklemelerine rağmen, elinde bulunan reçetedeki ilaçları elde edemiyorlarsa buradaki sorun başkadır Gündüzleri de eczanelerde sıkıntı oluyor fakat hastalar tanıdık olduğu için numaralarını alıp bakacağımızı söylüyoruz gönderiyoruz. Bir şekilde sorunu çözüyoruz. Nöbetler bu şekilde değil ama acil olduğu için hastalar ve eczacılar birbirini çok tanımadığı için, hastalar o an halledip gitmek istediği için bu kuyruğu yaşıyoruz."  

SORUMLUSU ECZACI DEĞİL

İlaç sıkıntısının sorumlusunun eczacılar olmadığının altını çizen Karacan, "Her sene Aralık ayında bu şekilde açıklamalar yapmışız. Demişiz ki, piyasada ilaç yokluğu var ve bunun sorumlusu eczacı değil, lütfen ilaç fiyatlandırmasını doğru yapın. Yıllar boyunca yetkilileri uyarmışız. Bu sene buna ek olarak, hammadde problemi çıktı. Bunun üretimini Hindistan, Çin yapıyor. Bunlarda da üretim eksikliği olduğu için, ben bunu kısıtlı sayıda çıkaracağım diyorlar. Böyle olunca da üretici üretemiyor, piyasaya sürülemiyor yokluk ortaya çıkıyor. Bunun yanında ciddi bir cam şişe problemi var. Etken maddeniz varsa bile koyacak ambalajınız olmayabilir. Bir diğer sorun da bu" dedi.  

Haber Kaynak: Merve İLHAN        

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.