Yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek isteyen eczacılar, 27 Kasım’da Ankara’da miting yapacak.
Amasra’da 14 Ekim’de meydan gelen maden kazası nedeniyle ertelenen miting önümüzdeki pazar günü Tandoğan Meydanı’nda gerçekleştirilecek. Siyasi iradeye yaptıkları çağrıya karşın sorunları çözülmeyen eczacılar, Ankara’da taleplerini bir kez daha haykıracak.
Geçtiğimiz hafta sonu 54 eczacı odası başkanının katılımıyla Bursa’da yapılan bölge toplantısında sorunların katlanarak sürdüğü ve yaşamsal önemdeki ilaçların piyasada bulunmadığı görüşleri doğrultusunda miting kararına varıldı.
Yurdun dört bir yanından Ankara’ya gelecek eczacılar, Anıtkabir ziyaretinin ardından Tandoğan Meydanı’ndaki mitingde hem sorunlarını anlatacak hem de ilaç yokluğundan ötürü hastaların yaşadıkları çileyi dile getirecek.
Eczacı Nevzat Ergen, 100 ilaçtan 25’inin bulunamadığını ve kur farkından dolayı ilaç ithal edilemediğini vurgulayarak, en büyük ülke üreticisi konumundaki Almanya’nın ham madde sorunu yaşadığını bildirdi. Gerek kurdaki artışın gerek üretici ülkelerin üretimi yavaşlatmasının hastaları olumsuz etkilediğini belirten eczacı Ergen, iki kez yapılan zamma rağmen şirketlerin piyasaya ilaç vermekten kaçındığını söyledi.
Ekonomik sorunlardan ötürü kepenk indiren eczane sahipleri taleplerinin karşılanmamasına oldukça tepkili. İlaç yokluğunun, sürekli artan fiyatların ve ilaca erişimdeki zorlukların sorumlusu olmadıkları halde hasta ile karşı karşıya getirilmelerine isyan ediyorlar.
Salgın döneminde özveriyle görevlerinin başında olan, bu süreçte halka ücretsiz maske dağıtan, toplum sağlığı için yılmadan mücadele eden eczacılar, yaptıkları kutsal görevin siyasi irade tarafından değer görmemesine sitem ediyor... 
Türkiye’nin başına kara bela olarak çöken koronalı günlerde içtenlikle hastaların hizmetinde olan sağlık ordusu, kadirbilmezliğin acısını yaşıyor. 
Kanser, tansiyon, göz, kalp, şeker gibi son derece yaşamsal ilaçlar piyasada yok. Toplam ilacın yüzde 25’ine ulaşamıyor hastalar. Piyasanın bollaşması için mevcut kurun yüzde 60 oranında artırılması isteniyor. 
Kur güncellemesi firmalar ile bakanlık arasında konu olmasına rağmen hasta mağduriyeti açısından eczacıları da yakından ilgilendiriyor. Zira ilacını bulamayan hastalar, eczacıları sorumlu tutuyor.
Harcamalarını karşılayamayan 25 bine yakın eczaneden yarıya yakını kapanma aşamasında. Önceden çok sayıda eczane faaliyetini sonlandırmıştı. Taleplerine olumlu yanıt alamazlarsa yeni kapanmalar olabilir. 
Bu gerçekler doğrultusunda tüm eczacı odaları, 46 bini aşkın eczacı ve 80 binden fazla eczane emekçisi sorunlarına dikkat çekmek için 27 Kasım’da Ankara‘da buluşacak...