• Ilgaz, 29 Eylül 2025: Ilgaz balı dünyanın en pahalı balı unvanını aldı.
  • Ilgaz Dernekler Federasyonu, burs amaçlı müzayedede rekor satış yapıldığını açıkladı.
  • Bir kilo karakovan Ilgaz balı 11 bin 118 euroya alıcı buldu.
  • Vatandaşa etkisi: Elde edilen gelir üniversite öğrencilerine burs olarak aktarılacak.
  • Takip/sonraki adım: Ilgaz balının markalaşma ve tanıtım çalışmaları sürdürülecek.
  • Resmî kaynak Guinness Rekorlar Kitabı; ayrıntılar Samsun Gazetesi’nde.

Ilgaz Dernekler Federasyonu’nca 29 Eylül 2025’te İstanbul’da düzenlenen programda, Ilgazlı bal üreticisi Rıdvan Başeşme’ye ait 1 kilo karakovan balı, iş insanı Hakan Özalp tarafından 11 bin 118 euroya (558 bin TL) satın alındı.

1 Kilosu 558 Bin Tl Dunyanin En Pahali Turkiye 19450130 8525 M

ILGAZ BALI, DÜNYANIN EN PAHALI BALI OLDU

İsrail yüksek alarm durumuna geçti!
İsrail yüksek alarm durumuna geçti!
İçeriği Görüntüle

Bu gelişmenin ardından federasyonun girişimleriyle Ilgaz’da üretilen bal, dünyanın en pahalı balı unvanıyla Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazandı. Kurşunlu ilçesinde düzenlenen törende, Ilgaz balına ait sertifika Guinness’in resmi hakemi Richard Stenning tarafından Ilgaz Dernekler Federasyonu Başkanı Mustafa Anaçal’a takdim edildi.

“AMACIMIZ ÖĞRENCİLERE BURS GELİRİ ELDE ETMEKTİ”

Bir kilo Ilgaz balının 11 bin 118 euroya satılarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdiğini belirten Ilgaz Dernekler Federasyonu Başkanı Mustafa Anaçal,
"Hem üniversite öğrencilerimize burs geliri elde etmek hem de Çankırı'mızın tanıtımına katkı sunmak ve Ilgaz balını markalaştırmak üzere bu yıl düzenlemiş olduğumuz müzayedemizde Ilgaz balını sattık. Bu müzayede 29 Eylül tarihinde gerçekleşti. Bir kilo Ilgaz balı, 11 bin 118 euroya satılarak Guinness Rekorlar Kitabı'nda artık dünyanın en pahalı olarak kayıtlara geçti" dedi.

“HİÇBİR KATKI MADDESİ YOK”

Balların tamamen doğal ve katkısız şekilde üretildiğini dile getiren bal üreticisi Rıdvan Başeşme,
"63 yaşındayım ve 10 yaşımdan bu yana bin 300 rakımda arıcılıkla ilgileniyorum. Hiçbir katkı maddesi kullanmadan üretiyorum. Guinness Rekorlar Kitabı'na giren balımız sadece arının kovanda yaptığı baldan ibarettir" ifadelerini kullandı.

Çankırı Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Tamer ise,
"Kendi üreticimizi destekleyerek, savunarak vatandaşa ilaç niyetinde hakiki bal üretme peşindeyiz. Bu günde bu balardan bir tanesi Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Balımız değerini bulmuş oldu" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA