Ünlü tuğra ve tezhip sanatçısı Rabia Koraltan, uzun zamandır beklenen ‘Ah Mine’l-Aşk’ isimli koleksiyonunu sanatseverlerin beğenisine sundu.
Mehmet Lütfi Şen’in küratörlüğünü üstlendiği ‘Ah Mine’l-Aşk’ sergisinde, Rabia Koraltan’a ait el emeği tuğra ve tezhip eserleri sergilendi. Dolmabahçe Müzesi Sanat Galerisi’nde düzenlenen sergiye Rabia Koraltan hayranları ve sanatseverler katıldı. 10 yılı aşkın süredir tezhiple ilgilenen, daha öncesinde de birçok Osmanlı padişahının tuğrasını kağıda döken Koraltan, sergi açılışı sonrası yaptığı açıklamada tuğralardan sonra tezhip sanatına merak saldığını ifade etti. Serginin konusunun ‘Ah Mine’l Aşk’ olduğunu söyleyen Koraltan, 41 tane tezhip ve 17 tane tuğra ile sergiye katıldığını ifade etti.
“TEZHİPLE PADİŞAH TUĞRALARINI YAPARKEN TANIŞTIM”
Tezhip sanatıyla 10 yıl önce tuğra eserlerini yaparken tanıştığını söyleyen Koraltan, o günden beri çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Koraltan, “Çünkü ben daha önceden tuğralarla ilgili sergiler açmıştım. Daha sonra da tezhip sanatına gönül verdim. Ve 10 seneden beri çalışıyorum ve bu eserler meydana çıktı. Onları da beğeniye sunmak istedim. Sevdiğim için bu sanatı yapıyorum. Tezhibi seviyorum. Tuğraları yaparken orada tanıştım zaten ilk olarak bu sanatla ve hayat hikâyelerini de okuduğum zaman (padişahların) çok etkilendim. Sonradan da tezhibe döndüm. Yani Türk süsleme sanatlarına değer versinler, yani Osmanlı sanatları gerçekten çok muhteşem. Onlara değer vermelerini isterim. Kurslara gidip ilerletmelerini isterim tabi ki” diye konuştu.
Sergilenen sanat eserlerinde çok büyük emek olduğunu söyleyen Nihat Böke isimli sanatsever, “Büyük emek var. Her şeyden önce çok büyük emek var. Son zamanlarda çok ilgi göstermediğimiz bir dal. Hatta unutulmaya yüz tutmuş sanatlardan biri. Gerçekten çok etkilendim” dedi.
Serginin 18 Ekim’e kadar ziyarete açık olacağı öğrenildi.
RABİA KORALTAN KİMDİR?
1989 yılından itibaren Türk çini motiflerini, yazma kitap süslemelerini, Osmanlı süsleme sanatının muhtelif örneklerini kendine özgü renklerle çalışmıştır. İhtişam, zarafet ve şahsiyetlerini tuğralarına yansıtan Osmanlı padişahlarının fermanlarını yeni nesillere daha yakından tanıtmak için asıllarına sadık kalarak akrilik boya ile ipek üzerine aksettirmeyi başarmıştır. 1992 yılından itibaren bu yöntemle eserler vermektedir. Rabia Koraltan, eserlerini Ankara Devlet ve Resim Heykel Müzesi, Arif Hikmet Koyunoğlu Galerisi, İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul Taksim Sanat Galerisi, İstanbul Tarık Zafer Tunaya Sanat Merkezi’nde ve yurt içindeki birçok karma sergide ziyaretçilerin beğenisine sunmuştur.