Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanarak Resmi Gazete'de yayımlanan Elektrik, Su ve Gaz Sayaçları Muayene Yönetmeliği, 1 ocak 2024 itibariyle yürürlüğe girdi. Yeni karara göre, elektrik, su ve gaz sayaç muayeneleri, bakanlığın anlaştığı servisler tarafından yapılacak ve bu hizmet kapsamında ücret vatandaş tarafından ödenecek.

Yönetmeliğe göre doğalgaz, su, elektrik sayaçları ilk muayene, ani muayene, şikayet muayenesi, periyodik muayene ve stok muayenesi gibi çeşitli muayene türlerine tabi tutulacak.

Yaz aylarının kabusu geri döndü! Önlem alınmazsa salgın hastalığa dönüşüyor Yaz aylarının kabusu geri döndü! Önlem alınmazsa salgın hastalığa dönüşüyor

DOĞALGAZDA YENİ DÖNEM BAŞLADI

Elektrik, su ve gaz sayaç muayeneleri, bakanlığın anlaştığı servisler tarafından yapılacak ve bu hizmet kapsamında ücret vatandaş tarafından ödenecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığın il müdürlükleri tarafından gerçekleştirilecek veya kullanıcıların kurduğu veya anlaştığı servislerde yapılacak. Hizmetten kaynaklı bakanlıktan herhangi bir ücret talep edilmeyecek.

Sayacın bulunduğu yerden sökülmesinden ve muayenesi için servise getirilmesinden vatandaş sorumlu. Muayene başvuruları vatandaş veya vatandaş yakını tarafından yetki verilen serviste yapılacak.

PARA CEZASI VAR

1 Ocak 2014 ile 31 Aralık 2019 tarihleri arasında piyasaya sürülmüş veya bu dönem içinde son muayenesi gerçekleştirilmiş gaz iletim şebekesinde veya doğrudan iletim şebekesine bağlı gaz sayaçlarına dair bir liste, kullanıcılar tarafından ilgili il müdürlüğüne şubat ayının sonuna kadar iletilmelidir. Bu sayaçlar, 2025 yılı sonuna kadar sökülüp, geçerli bir muayenesi olan sayaçlarla değiştirilmelidir.

Bu süre içinde işlem yapamayan vatandaşlara damga süresi geçmiş sayaç kullanımı sebebiyle para cezası uygulanacak.

ELEKTRİK, DOĞAL GAZ SAYAÇLARINDA YENİ TARİFE ŞÖYLE

Yeni tarife kapsamında sus ağaçlarında yapılacak olan ayar ve parça değişimi gerektirmeyen tamir ücreti, anma debisi kapsamında 34 TL ve 107 TL olacak. Bunun yanı sıra Elektrik sayaçları ayar ücretleri ise tek fazlı sayaçlarda 59 TL, 3 fazlı sayaçlarda ise 77 TL olarak belirlendi. Ayrıca söz konusu bu sayaçlarda tamir ücretleri tek fazlı olanlarda 77 TL üç fazlı olanlarda 88 TL olarak uygulanacak.

Parça değişimi gerektirmeyen gaz sayaçları tamirinde hisse ürünün sınıfına göre 84 TL ile 2 bin 493 TL arasında Değişiklik gösterecek.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.