Samsun'un uydudan yayın yapan tek televizyonu Kanal S ekranlarında yayınlanan Sevtap Sağlam moderatörlüğündeki Uyan Samsun programının konuğu olan Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz, Ar-Ge nedir ve Samsun bu konuda ne durumda sorularına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu 

"ÜLKELERİN İLERİ Kİ YÜZYILLARDA YER ALACAĞI BİR ALAN"

Gürbüz, "Teknoloji ihtiyaçtan doğan bir şey ve biz bu ihtiyaçlarımızı giderebilmek için bir takım bilgi proses ve süreçlerden geçiyoruz. Bunların toplamı toplum hayatını etkiliyor buna biz teknoloji diyoruz. Eğer bu teknolojiyi katmadeğer katabiliyorsak da bunu ileri teknoloji olarak adlandırıyoruz. Ve dolayısıyla burda bilgi çok önemli geliyor, bilgiyi eğer katmadeğere dönüştürebiliyorsanız büyük bir kazanç elde ediyorsunuz. Dolayısıyla ileri teknolojinin temelinde artık bilgi var. Ve önümüzdeki yıllardaki en önemli şey bilgiye dayalı ekonomi büyüme modeli. Günümüzde bilgi artık 10 saatte bir değişebilir bir hale gelmiş durumda. Bazı sektörlerde ise artık 2-3 saate kadar düşmüş durumda. Özellikle tıp sektöründe, sağlık sektöründe, savunma sanayi sektöründe çok önemli hale geldi. İleri teknolojinin ana teması bilgiyi evirebilen, bilgiyi dönüştürebilen, katmadeğere çevirebilen ülkelerin ileri ki yüzyıllarda yer alacağı bir alan olacak." dedi. 

"SAMSUN'DA CİDDİ DÖNÜŞÜM BAŞLAMIŞ DURUMDA"

Samsun'da ciddi bir dönüşümün başladığına dikkat çeken Gürbüz, "Samsun bu konuda aslında ciddi işler yapıyor. Özellikle Ondokuz Mayıs Üniversite'sinde teknoloji transfer ofisinin destekleri ve teknopark bünyesi içerisinde 30'a yakın akademisyen firmamız var. Akademisyen firmalarının bir çoğu hibe desteklerinden projeler almış durumda. Ve buralarda sensör teknolojileri, savunma sanayi, otomotiv, sağlık gibi krıtik stajik alanlarda faaliyetler yürütüyorlar. Samsun bünyesinde ise baktığımızda özellikle silah sanayi, otomotiv sanayi, tıbbi cihaz, tıbbi cihaz görüntüleme, cerrahi aletler konusunda da ciddi bir dönüşüm olduğunu görüyoruz. Çünkü gelecek yüzyıldaki en önemli alanlardan bir tanesi ileri teknoloji malzemeleri, bir tanesi dijital dönüşüm, bir tanesi de yeşil mutabakata uyumlu yani çevre dostu projeler olacak. Samsun'da da ciddi bir dönüşüm başlamış durumda." dedi. 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.