Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Yapı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahri Birinci, "Samsun'da 2000 yılından önce yapılan binalar üzerinde inceleme yapılmasını önerebilirim. 2000-2019 arasında yönetmeliğin değişmesi aralığında ciddi bir kontrol var ama 2000 yılı öncesinde zayıf bina, sorunlu bina miktarı daha çok olabilir" diyerek uyarılarda bulundu.

2000-2019 ARASI CİDDİ KONTROL VAR

Kanal S mikrofonlarına açıklamalarda bulunan Birinci, "Samsun'daki yapı stoğunun tamamını değerlendirme imkanım olmaz. Bunun zeminine göre, yerine göre, katına göre, yapan ustaya göre, müteahhidine göre hepsi başka başka olabilir. Belli tarihten önce olanlar üzerinde ben inceleme yapılmasını önerebilirim. Mesela 2000 öncesi diye tahmin edebiliriz. 2000-2019 arasında yönetmeliğin değişme aralığında yine de ciddi bir kontrol var. Ama 2000-2019 öncesinde zayıf bina, sorunlu bina miktarı daha çok olabilir. Bunu da 1976'lara, 1970'lere kadar indirebiliriz" dedi.

VATANDAŞIN SEÇİM YAPMA GÜCÜ YOK

Bütün binaların dayanıklı olması gerektiğini belirten Birinci sözlerine şunları ekledi: "Vatandaşın seçim yapma gücü yok. Baktığınız zaman anlaşılmıyor ki dayanıklı olup olmadığı. Mesela bu dış cephe yalıtım zorunluluğu geldikten sonra o köhne, dökülen, belki bir kaç yıl içinde kendiliğinden yıkılacak binalar çok güzel dış cepheyle kaplanıp şu anda milyarlara satılabiliyor. Bunu nasıl anlamalıyız? Bunun bir dayanımı var mıdır yok mudur, hiçbir şeye bakılmıyor. Bunu belki belediyenin, odaların, üniversitelerin, kurumsal bazda birilerinin yasa ve yönetmeliklere uygun olmak üzere kontrol edebilir. Çürüktür, yıkılsın ya da dayanıklı değil bu biraz güçlendirelim kararı olabilir. Ki güçlendirme de çok pahalı ve zor bir iştir. Herhangi bir sorun yok, kullanabilirsiniz gibi bir sonucu mutlaka alıp hatta onu giriş kapısına asmak gerekir diye düşünüyorum."

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.