BSE Radyo Televizyon Yayıncılığı Yönetim Kurulu A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı, deneyimli siyasetçi Erkan Akyüz, Kanal S'de gazeteci Said Çetintaş'ın "Yakın Açı"
programında, "İnsanların ortak hayatta kutuplaşmaması gerekiyor. Fikrini söylemeli, tartışmalı, mücadele etmeli ama bunu düşmanca yapmamalı. En iyi hakem mutlaka vatandaş olmuştur. Vatandaşımız düşünüp taşınıp en doğru kararı verecektir" diyerek, hem birlik ve beraberlik mesajı verdi. 

Samsun’da uzun yıllar CHP İlkadım İlçe Başkanlığı yapan, Kılıçdaroğlu’nun genel başkan seçildiği kurultayda da divan kurulunda yer alan İlkadım ve Büyükşehir Belediyesi’nde meclis üyesi iken partisinden istifa eden Erkan Akyüz, Yakın Açı'da Kanal S Programlar Koordinatörü Said Çetintaş’ın konuğu oldu. Seçim sürecini değerlendiren Akyüz, vatandaşın en iyi hakem olduğunu belirterek, "Bu seçimde kazanan ya da kaybedenin olmamasını temenni ediyorum. Vatandaşımız 14 Mayıs'ta sandığa gittiğinde bundan sonraki süreçte kendisini yönetecek insanlara, yönetme yetkisini verecek. İnsanlarımız düşünüp taşınıp en doğru kararı verecektir. Sandıktan çıkan sonucu da demokrasinin gereği herkesin kabul etmesi gerekiyor. O saatten sonra herkesin vatanı, milleti, bayrağı ve ülkesi için top yekün mücadele etmesi gereken bir durum olacaktır" dedi.

SİYASETİN DOĞASINDA VAR

Bir soru üzerine ittifakları değerlendiren Akyüz, şunları söyledi: "İnsanların birlikte hareket etmesinde her zaman fayda vardır. Çünkü ortak görüşlü insanların bir araya gelerek iş kurması, ortak yönetim anlayışında olması her zaman faydalıdır. İttifaklar, toplumun küçük oylara sahip olan partileri de sistemin dışına itmeden, onları da ülkenin yönetiminde söz sahibi olabileceği bir ortamı hazırlıyor.
Katılımın daha çok olduğu, insanların yönetim anlayışında kendilerini ifade edebilecekleri durumun olduğu bir tablo ortaya çıkacak, bu açıdan bakarsak. İnsanlar kendi evlerinde aileleriyle bile farklı farklı düşüncelere sahip olabiliyorlar. Mutlaka görüş ayrılıklarının olduğu yerler olacaktır ama bunu da devlet terbiyesiyle çözeceklerdir. Siyasette böyle dalgalanmalar olur. İttifaklar, ayrılıklar, birleşmeler olur. Bunlar siyasetin doğasında olan şeylerdir.". 

GENÇLER BELİRLİYİCİ OLACAK 

"Ülkede insanların ideolojik yaklaşımları vardır. Yani ideolojik partiler vardır ve hiçbir zaman seçmen kitlelerinde bakış açısı değişmez. AK Parti biraz bunun dışında kalıyor. Çünkü Recep Tayip Erdoğan'ın kendi liderlik vasfından dolayı koyduğu bir oy potansiyeli var. Ama diğer partilere baktığımız zaman partilerin oyları üç aşağı beş yukarı devam eder" diyen Akyüz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama bahsettikleri gibi Z kuşağında, ideolojik amaçlardan daha çok; olmasını istedikleri şeyler var. Bu seçimde de Z kuşağı dediğimiz, ilk defa oy kullanacak olan seçmenler çok belirleyici olacak ve rol oynayacaktır. Türkiye'deki siyasi tabloyu hazırlama noktasında kendilerine doğru mesajlar veren, kendilerini yönetme noktasında, onların ihtiyaçlarını karşılayabilecek adayları seçeceklerdir. Onların ideolojisi de bu."  

GÖNÜLLERE TAHT KURAN VEKİLLER

Akyüz, Said Çetintaş'ın vatandaşın vekillerden beklentileri va partilerin aday belirlemeleri yöntemleri sorusuna da şu yanıtı verdi: "Bir genel merkez tablosu var. Aday adayı olmak isteyen insanlar ya da aday yapmak istedikleri insanlar oraya başvuruyorlar. Genel merkez orada kendilerine göre kriterler belirlemişler. Bir sıralamaya tabi tutarak vatandaşın önüne koyuyorlar. Böyle olunca da siyaset artık vatandaşın içinden çıkmış bir hal alıyor. Geçmişte partiler aday belirlerken, o şehrin önde gelen kanaat önderleri, başarılı iş adamları veya sivil toplum örgütlerinde kabul görmüş, siyasetin içinde olsunlar ya da olmasınlar adaylık teklifleri götürülüyordu. Yaşadıkları memleketteki insanların gönlüne taht kuran vekiller çıkardı ortaya o dönemlerde. Yani onlarca sene geçerdi ama o milletvekilleri unutulmazdı. Adem Yıldız, Haluk Koç bunun örneklerindendir. Rahmetli İlyas Kılıç, Hüseyin Özalp da böyleydi. Şimdi aday olacak arkadaşların hiçbiri vatandaş odaklı siyaset yapmıyor. Geçmişin efsane liderleri Süleyman Demirel, Turgut Özal, Mesut Yılmaz, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan  ki; ben siyasetten bağımsız olarak ayrıldıktan sonra onun Youtube'dan konuşmalarını izledim. Belki de yaşıyor olsaydı görüş düşünce olarak kendime en yakın görebileceğim kişi olarak tanımlayabilirdim. Bizim geçmişteki siyasi kimliğimiz, siyasi tarafımızla bizi farklı kutuplara çektikleri için doğruları görmek ya da ona anlam vermek belki de sonraya kaldı. Zaten değerleri kaybettikten sonra kıymetini anlaşılıyor."

BİRLİK BERABERLİK VURGUSU

Siyasi görüş ne olursa olsun insanların birlik ve beraberlikten ayrılmaması gerektiğini ifade eden Erkan Akyüz, sözlerini şöyle tamamladı: "Siyasi görüşlerimiz ne olursa olsun ama bir cenazeye, düğüne katılırken 'onun siyasi görüşü bu, ben gitmem' dendiğini hiç duymadım. Bunu hiçbir partiden duymadım. İnsanların ortak hayatta kutuplaşmaması gerekiyor. Fikrini söylemeli, tartışmalı, mücadele etmeli ama bunu düşmanca yapmamalı.  Gördük ki yaşadığımız depremde bir gecede her şey sonlanabiliyor. Ben bütün seçmenlerin, bütün siyasi partideki görev alacak kişilerin, aday olacak arkadaşların ifadelerini bu yönde dikkatlice kullanmalarını istiraham ediyorum. Vatandaşımızın da gerek sandık başında gerekse seçim bölgelerinde birbirlerini üzmeden, kırmadan acı veya kötü olaylara sebebiyet vermeden kendi fikrini tartışarak ve kendi ideolojileri çevresinde toplanarak bu işleri götürmesini diliyorum. Mühür vatandaşın elinde olduğuna göre, sultandan odur. Yani en iyi hakem vatandaştır. Seçimlerin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum"

Haber Kaynak: MERVE İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.