Sıkıyönetim komutanı olarak atandığını kabul ettiğini belirten Özbakır, “Ancak bu emri uygulamadım, uygulamış olsaydım İl Emniyet Müdürünü derdest etmem gerekirdi ve daha çok kan dökülürdü. Eğer silahlar kullanırsa çok kötü zararlar verilebilirdi. Silahların kullanılmasının engellenmesi gerektiğine inandım ve bu konuda önlem aldım” dedi.

Denizli’de 15 Temmuz darbe girişimine fiili olarak katılan ve aralarında eski 11’inci Komando Tugayı Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır, eski Denizli Merkez Komutanı Albay Z.İ., eski Söke 11. Komando Tugayı Komutan Yardımcısı Kurmay Albay E.A., Kurmay Yarbay A.Y., Binbaşı E.Y., Yüzbaşı M.A., A.S., A.A. gibi rütbeli askerlerin bulunduğu, 2’si serbest, 1’si yakalamalı, 15’i adli kontrollü, 42’si tutuklu toplam 60 sanık hakim karşısına çıktı. Sanıkların kimlik tespiti ile başlayan duruşma, mahkeme başkanının iddianameyi okumasıyla devam etti. Denizi 2’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada davanın bir numaralı sanığı eski 11’inci Komando Tugayı Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır ifade verdi. Darbe gecesi sıkıyönetim komutanı olarak atanan Tuğgeneral Özbakır, darbe girişimi gecesinde kendisine saat 22.00 sıralarında Ankara Kara Kuvvetleri Komutanlığından telefonla sıkıyönetim emrinin geldiğini, kimin telefon ettiğini bilmediğini ve kendisinin sıkıyönetim komutanı olarak atandığının belirtildiğini belirterek, “Gelen emirde her kuvvet komutanının isminin yazması gerekirdi. Yazmadığı için sıkıyönetim emrini uygulamadım. Sokağa çıkma yasağı emrini uygulamam gerekiyordu ancak bunu yapmadım” dedi.

Özbakır, Çardak’a askerlerin intikalinin komando yürüyüşü eğitimleri adı altında yapıldığı sorularına da cevap verdi. Mahkeme Başkanı Ünal Yalçınkaya’nın “Plana havaalanı işgal edilir diye bir şey koydunuz mu?” sorusuna Özbakır, “Burası Komando Tugayı olmuştu. Birliklerimiz Suriye’de, Irak’ta, yurt içi ve yurt dışı operasyonlarda görev aldığından intikal eğitimlerinin yapılması gerekiyordu. Programa koymamın nedeni budur” yanıtını verdi.