Bursa Barosu, Adalet Bakanlığı’nda girdiği hakimlik mülakatında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla tutuklanan avukat Umut Kılıç’a destek verdi.
Avukat Umut Kılıç’ın Adalet Bakanlığı’nda girdiği hakimlik mülakatında yaşanan tartışma sonrasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret iddiasıyla tutuklandığı bildirildi. Bursa Adliyesi önünde basın açıklaması yapan Baro Başkan Yardımcısı Neslihan Aktosun, "Ülkemizin adalete olan ihtiyacı gün geçtikte artmakta. Barolar Birliği tarafından ’Türkiye Adaletini Arıyor’ hareketi başlatıldı. Meslektaşımızın tutuklanması, adalet ihtiyacının daha da acil olduğunu ortaya koymuştur. İktidar eliyle yargıya, özellikle savunma mesleğine yönelik saldırı ve tahakküm isteği, basına, medyaya yönelik susturma politikaları, yaklaşan seçimler sebebiyle provokasyonlara açık siyaset alanının iktidar tarafından sabote edilmesi toplum açısından katlanılmaz bir boyuta varmıştır" dedi.
Meslektaşlarının tutuklanmasına tepki gösteren Aktosun, "Meslektaşımız avukat Umut Kılıç, bir önceki dönemde girdiği yazılı sınavı 85 notla kazanmış olmasına rağmen, beyanına göre, keyfi olarak elenmesi durumunu bu yılki mülakat görüşmesinde dile getirmiştir. Bürokrat olarak görev yapan heyet tarafından, tamamen sübjektif iddialarla ve somut bir suç şüphesi olmaksızın meslektaşımız hakkında tutanak düzenlenmiştir. Öğrendiğimiz kadarıyla karşılıklı konuşma durumu varken ve meslektaşımızın birikmiş öfkesi kontrol edilebilirken, doğrudan muhataplarının tuttuğu tutanakla, özel yetkili mahkemelerin halefi olduğunu kararlarıyla bir kez daha ortaya koyan Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilerek tutuklanması, adalete ve savunma mesleğine açık bir saldırıdır. Geçtiğimiz günlerde İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın şehit edilmesi sonrasında bu elim olayı bahane ederek avukatlara ve avukatlık mesleğine yönelik saldırıların bir uzantısı olan meslektaşımızın tutuklanması, hem avukatlık mesleğinin itibarsızlaştırılması, halk nezdinde terörize edilmesi, hem de adaletin derinden yaralanması sonucunu doğurmuştur" diye konuştu.
Baro Başkan Yardımcısı Neslihan Aktosun, "Gelinen son noktada, meslektaşımız avukat Umut Kılıç’ın gerekçesiz ve keyfi olarak tutuklanmasını kınıyor, sürecin takipçisi olacağımızı bildirerek, yargıya, adalete, mesleğe ve meslektaşa yönelik saldırılara karşı her zaman olduğu gibi dimdik durarak direneceğimizi ifade ediyorum" dedi.
Slogan ve alkışlarla eylem yapan avukatlar daha sonra dağıldı.