Elazığ Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Resul Kırılmaz, Çukurova’da yaşanan don felaketi nedeniyle üreticilerin ürünlerinin hasar gördüğünü bu sebeple fiyatların iki katına çıktığını söyledi. Kırılmaz, fiyatların sebze halinde daha uygun olduğunu belirterek, vatandaşların sebze ve meyveleri pahalı almasının komisyonculardan kaynaklanmadığının da altını çizdi.
Türkiye’nin kışlık sebze ve meyve ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Çukurova’da soğuk havalar nedeniyle ürünlerin hasar gördüğünü kaydeden Elazığ Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Resul Kırılmaz, bu nedenle fiyatların iki katına çıktığını ifade etti. Özellikle marul, maydanoz, patlıcan ve domateste fiyatların iki katına çıktığını anlatan Kırılmaz, "Bugün sebze halinde domates 2 liraya yakın bir fiyatla satılmıştı. Patlıcan 3,5 ile 3 lira 80 kuruş arasında satılmıştır. Biberler 3,5 liradan satılmıştır. Maydanozun tanesi 55 kuruştan satılmıştır. Marul 1,5 liradan satılmıştır. Ulusal basından da takip ettiğimiz kadarıyla kamuoyu hep komisyoncuları suçluyor. Sebze halinden çıkış fiyatlarımız bunlar. Marketlerdeki satış fiyatlarına da bakılınca aradaki fark nereden kaynaklanıyor daha net anlaşılır. Ortamda bir şey olduğu zaman özellikle sebze meyvede sebze halleri sorumlu tutuluyor" dedi.
Geçtiğimiz hafta etkili olan aşırı soğukların fiyatları etkilediğine vurgu yapan Kırılmaz, "Bundan bir hafta önce ülkemiz bir soğuk havanın etkisinde kaldı. Akdeniz Bölgesi’nde çok yoğun soğuklar oldu. Seraları don vurdu, tarladaki marullar maydanozlar olumsuz etkilendi. Ürünler üşüyüp donunca piyasadaki ürün oranı azalıyor. Arz talep meselesinden dolayı fiyatlarda haliyle yükseliş oluyor. Bundan bir hafta önceki fiyatlar böyle değildi. Yarıya yarıya fiyatlar vardı. Soğuklar vurunca da arz talepten dolayı fiyatlar yükseldi. Üstüne basa basa söylüyorum. Sebze halindeki fiyatlarla dışarıda satılan fiyatlar karşılaştırılsın. Fiyatların yüksek oluşunun sorumlusu biz değiliz. Bunların kontrolü bizde değil. Oturup kalkarak serbest piyasa derler, 3 kuruşluk artış olunca da suçlu sebze halindeki komisyoncular oluyor. Bu komisyoncuların adı ne kadar büyümüş. Buradaki insanların gelsinler maddi durumlarına bir baksınlar. İnsanlar ekmeklerinin peşine düşmüşler. Dışarıdaki fiyat artışlarından dolayı suçlu her zaman bizler oluyoruz. Satışlar kontrolsüz yapılıyor. Ama malı alıyor serbest piyasada kaç liraya satıyorsa satıyor. Burada 2,5 liradan satılan taze soğan pazarda 8 liraya kadar çıkıyor. Bu kadar da fark olur mu, bunun sorumlusu ben miyim, sebze halindeki komisyoncular mı" şeklinde konuştu.