Çorum’da son aylarda etkili olan yağışlarla birlikte içme suyu ihtiyacının karşılandığı barajlardaki doluluk oranlarında artış meydana geldi.
Geçtiğimiz yıllarda yaşanan kuraklıktan dolayı olumsuz yönde etkilenen barajlarda, bu yıl kış ve ilkbahar mevsimlerinde kar ve yeterli yağmur yağışının olması nedeniyle doluluk oranlarında artış meydana geldi.
İl genelinde barajlardaki yapılan incelemede Yenihayat, Çorum ve Hatap barajlarında 15 milyon 100 bin metreküp kullanılabilir içme suyu rezervinin olduğu tespit edildi. Yapılan değerlendirmelerde 2014 yılına göre barajlarda 3 milyon metreküp su fazlalığının olduğu görüldü.
Barajlardaki doluluk toplam doluluk oranının yüzde 38 civarında olduğunu açıklayan yetkililer, içme suyu rezervinde geçen yıla göre iyi bir noktada olunduğunu belirttiler.
Koparan bölgesinde boşa akan suların Yenihayat barajında toplanarak içme ve sulama suyu olarak kullanılmasını sağlayacak olan "Çorum-Yenihayat Barajı Derivasyonları Projesi"de büyük önem arz diyor. Proje kapsamında Koparan bölgesinde bulunan 4 derede boşa akan sular bu proje ile toplanıp Yenihayat barajında toplanacak. Proje hayata geçirildiği taktirde Yenihayat barajındaki su rezervinin yüzde 25 ila 30’u bu derelerden karşılanacak. Geçtiğimiz yıl yapımı duran projenin ihalesinin yeniden yapıldığı ve ihaleyi alan firmaya yer tesliminin yapıldığı öğrenildi.
Öte yandan Çorum’un orta ve uzun vadede içme suyu ihtiyacını karşılayacak olan Koçhisar Barajı İsale Hattı’nın ihalesi yapılırken, proje üzerinde çalışmaların devam ettiği ifade edildi.
Her alanda yaptığı çalışmalar ve hayata geçirilen projelerle büyük bir değişime imza atan Çorum Belediyesi, su kayıp ve kaçaklarının tespiti konusunda ciddi bir çalışma yürüyor.
Kaçak ve su kayıplarının önüne geçmek için belediye araç parkuruna 400 bin TL’ye bir adet su kaçak tespit aracı alan belediye, su kayıp ve kaçaklarını artık bilgisayar ortamında tespitini sağlıyor. İçme suyu kaçaklarına karşı yürüttüğü çalışmayı yoğunlaştırarak devam ettiren Su İşleri Müdürlüğü bünyesinde bir ekip, titizlikle yaptıkları çalışmalar sonucu tespit ettikleri kaçak ve kayıp sulara anında müdahale ediyor.
Zaman içerisinde çeşitli etkenler sebebiyle içme su şebekesinde meydana gelen kayıp ve kaçakların, su şebekesinin geçtiği yerlerde kayıp kaçaklara bağlı yüzey bozukluklarının ve su israfının önüne geçmek, su şebekesinin daha sağlıklı işletilmesini sağlamak üzere Belediye tarafından satın alınan tam donanımlı su şebeke kayıp kaçak aracı, bugüne kadar yapılan çalışmalar sonucunda 1 milyon metreküp su tasarrufu sağlanırken, hem de milyonlarca TL kaynağın israf edilmesinin önüne geçti.
Su sorunu bulunmamasına rağmen suların israf edilmemesi için çağrısında bulunan Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir, “Vatandaşlarımız sadece su değil diğer kaynaklarımıza kaynakları mutlaka dengeli, kontrollü kullanmalı. Gelecek için herkes duyarlı olmalı. Özellikle barajlarımız ve kaynaklarımızı iyi kullanmak durumundayız. Vatandaşlarımız, sularını israf etmesinler. Suyu daha tasarruflu kullanabiliriz. Sürekli akan muslukları tamir ettirebiliriz. bulaşık yıkarken sürekli akan su yerine bir kabın içinde bulaşık yıkayabilir. Hiçbir kaynak sonsuz değildir. Her şeyin bir sonu vardır. Her musluktan akacak bir damla suyun bir baraja dönüşeceğini unutmayıp suları boşa akıtmamalı” ifade ettiler.