Beldelerine kondurulan çöplüğe karşı yargıdan bir kez daha kapatma kararı alan Çavuşlu halkı, bu kez tesisin kapatılmasını bekliyor.
Başta Karadeniz Sahil Yolu’nu kısa süreliğine de olsa ulaşıma kapatma olmak üzere gerçekleştirilen çeşitli eylemlere karşın Çavuşlu’nun içme suyunu sağlayan dere yatağına yapılan ve 2016 yılında faaliyete geçen çöplüğe karşı hukuksal alanda mücadele sürüyor.
Kilometrelerce uzaklıkta Giresun ve ilçelerinden getirilen çöplerin buraya dökülmesiyle oluşan kötü koku beldeyi soluk alınmaz hale getirirken, sızan zehirli su dereye, dolayısıyla şebeke suyuna karışıyor.
İnsanlar musluklarından su kullanamaz, banyo yapamaz, çamaşırlarını yıkayamaz durumda. Zira akan sarı renkli kirli su belediyenin yoğun klorlamasına rağmen bir türlü berraklaşmıyor.
Ekmeği ve balığı ile ünlü beldeyi çöplükten kurtarmak için yılmadan hukuksal alanda mücadele sürdü. Bilirkişi heyetlerinin Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin kapatılması yönünde görüş belirtmesi ve yerel mahkemelerin de aynı yönde karar vermesine rağmen ucube çöplük kapatılamadı.
Yitirilen bir davanın ardından Ordu Bölge İdare Mahkemesi’ne başvuran Çavuşlu Merkez Mahalle Muhtarı Selim Hamzaoğlu ve arkadaşları, bu kez hukuk mücadelesini kazandı. Sundukları sağlam kanıtlar üzerine istinaf mahkemesi itiraz yolu kapalı olmak üzere yıllardır can yakan çöplüğün kapatılmasına karar verdi.
İtiraz yolu kapalı olduğundan burayı işleten firmanın yargıya başvuru hakkı bulunmuyor. Yani çöplüğün kapatılmasının önünde hiçbir engel kalmadı artık. Lakin daha önce de yargıdan bu yönde kararı çıktığını, buna rağmen firmanın faaliyetini sürdürdüğünü göz önüne alan halk, “Acaba bu kez de mi kapatılmayacak?” diye sormadan edemiyor.
Ancak Ordu Bölge İdare Mahkemesi’nin kararı kesin ve itiraz yolu da kapalı. Hal böyle iken yine faaliyetine devam eder mi her gün onlarca TIR’ın çöp döktüğü mezbelik alan.
Muhtar Selim Hamzaoğlu ve belde halkı, bu kez ellerindeki sağlam ve bağlayıcı mahkeme kararı ile kapı kapı dolaşarak bir an önce tesisin faaliyetinin sonlandırılması uğraşında. Öyle ya  itiraz yolu kapalı mahkeme kararını tanımamak suç oluşturur.
Aslında Karadeniz’de Çavuşlu gibi sahipsizlikten birçok doğa harikası yerleşim alanında siyanürle altın arama, enerji santralleri, ormanlık birimlerde açılan taş ocakları ve  HES’lerden ötürü çevre katliamları yaşanıyor...