Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM), Çin Halk Cumhuriyeti’nin farklı bölgelerinden Bursa’yı ziyarete gelen gazetecileri ağırladı.

Çin Halk Cumhuriyeti’nde 2018 yılının “Türkiye Turizm Yılı” ilan edilmesinin ardından Yunus Emre Enstitüsü’nün ağırladığı Çinli basın mensupları, Bursa’da turistik mekânları gezdi. Çin’in önemli yazılı ve görsel basın kuruluşlarında görev yapan gazetecilerin son durağı Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi oldu. Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi Genel Koordinatörü Rıfat Bakan’ın da eşlik ettiği Çinli basın mensupları, BTM içinde bulunan deney düzeneklerini ilgiyle inceledi, “Altın Çağ’da Bilim” sergisini gezdi.

Toplam 6000 metre kare alanda 9 farklı bölümden oluşan sergiden hayli etkilenen Çinli gazeteciler, Endülüs, Anadolu, Ortadoğu ve Asya’dan yükselen ışığın insanlığı nasıl aydınlattığına şahit oldu. Çin Halk Televizyonu CCTV’nin yanı sıra Global Times, Cina.com, Cri.com,İfeng.com,Art Critic, Literarture and art Research, Beijing Bussinnes Daily, Beijing Bussinnes Today, Beijing Times, The Oriental Art, Including China Cultur, Absolute Art, Sina Collection, Artron ve Asian Art gibi gazete, dergi ve yayın gruplarında görevli gazeteciler, Altın Çağ’da Bilim Sergisi’ne hayran kaldı.

BTM Exhibit tarafından tamamen yeli imkânlarla üretilen ve Müslüman âlimlerin 800 ila 1600 yılları arasında hayata geçirdikleri keşiflerin uygulamalı olarak aktarıldığı sergide Kristof Kolomb’dan yüz yıl önce Amerika kıtasına ilk ayak basan Çinli Hacı Mahmud Şemseddin’in (Zheng He) hazine gemisinin aslına uygun maketini karşılarında gören gazeteciler büyük şaşkınlık yaşadı. Çinli Müslüman Amiral Zheng He’nin 56 metre genişliğinde, 136 metre uzunluğundaki hazine gemisinin orijinal halinin küçültülmüş kopyasının maketi önünde hatıra fotoğrafı çektiren Çinli Gazeteciler, Zhen He’nin kendi ülkelerinde saygıyla anılan dünya için önemli bir kâşif olduğunu söylediler.