CHP Mersin İl Başkanı Faruk Mehmet Akar, Lozan Anlaşması’nın yıldönümünde yaptığı açıklamada, “Lozan, bizleri özgür dünyaya bağlayan kanla kazandığımız bir haktır. Lozan’ı sonuna kadar savunacağız” dedi.
CHP İl Başkanı Akar, yaptığı yazılı açıklamada, bugün hem Lozan Antlaşması’nın 91. yılının hem de 2. Meşrutiyet’in yürürlüğe girmesi ile beraber basından sansürün kaldırılması olarak adlandırılan günün anısına kutlanan basın bayramının 106. yılının kutlandığını anımsattı. Açıklamasında, “Her ne kadar Lozan Antlaşması ile bugünkü sınırlarımız olan Misak-ı Milli içerisinde hür, bağımsız, laik Türkiye Cumhuriyeti’nin fertleri olarak, dünya milletleri ile beraber eşitliğin tadına varmış olsak da bugün Lozan’ın bize sağladığı hakları tam olarak kullanamamaktayız” diyen Akar, modern ve sanayileşmiş demokraside hedeflerine ulaşmış ülkelerin, birbirleri arasındaki sınırları bile kaldırıp, kendi aralarındaki sorunları halletmelerine karşın, Türkiye’de ise büyük bir kaos yaşandığını öne sürdü. Akar, “Bağımsız Türkiye için gözünü kırpmadan canını veren bu yüce milletin insanları, son dönemlerde dış sermayeye teslim edilmiş, ülke borç batağına mahkum edilmiştir. Gençlerimiz işsiz, gelecekleri güvence altında değildir” dedi.
Medyadaki tekelleşme sonucunda özgür basınının da susturulmaya çalışıldığını iddia eden Akar, “Lozan, bizleri özgür dünyaya bağlayan kanla kazandığımız bir haktır. Lozan’ı sonuna kadar savunacağız. Aynı zamanda Hasan Tahsin’in torunları olan bağımsızlık yolunda, bizlere önderlik eden basınımızın üzerindeki tüm baskı ve yıldırma girişimlerini kınıyoruz. Lozan bir milattır değiştirilemez. Hür basınımız geleceğimizdir, vazgeçilemez. Lozan’ı 91. yılında, basınımızın bayramını ise 106. yılında kutluyoruz” ifadelerini kullandı.