Vatandaşın gelirinin üçte ikisinin kiraya gittiğini söyleyen CHP Samsun Milletvekili Adayı Opr. Dr. Murat Çan, “Türkiye’de bir yılda konut fiyatları iki kat arttı. Yabancıya 250 bin dolara konut satılması fiyat artışlarının en büyük nedeni. İktidara geldiğimizde ilk yapacağımızdan işlerden birisi yabancıya konut satışını durdurmak olacak” dedi


 

"BIRAKIN EV SAHİBİ OLMAYI İNSANLAR KİRALARINI ÖDEYEMİYOR"

Vezirköprü’de halkla buluşan Murat Çan, 2002’de Türkiye’de nüfusun yüzde 75’i ev sahibiyken bugün bu oranın yüzde 55’e düştüğünü ifade ederek, “Eskiden emekli olunca bir araba, bir ev alınabiliyordu. Bugün yeni neslin AKP iktidarında ev sahibi olması artık hayal. En kötüsü milyonlar ediyor. Bırakın ev sahibi olmayı insanlar kiralarını ödeyemiyor. Türkiye’de ortalama kira 7 bin lirayı aştı. Asgari ücret 8 bin 500 lira. Aldığı maaşın üçte ikisini kiraya veren bu insanlar ne yiyip ne içecekler. Son bir yılda konut fiyatları iki kat arttı. Enflasyon karşısındaki reel artış ise yüzde 58 oldu” açıklamasını yaptı.

Türkiye’nin konut fiyatları artışında 56 ülke içinde ilk sırayı aldığını sözlerine ekleyen Milletvekili Adayı Çan şunları söyledi: “Konut fiyatı artışında ikinci sırada yüzde 27 ile Estonya, üçüncü sırada yüzde 23 ile Macaristan, Çekya ve İzlanda geliyor. ABD’de yıllık artış yüzde 11 olurken, Yunanistan ve İngiltere’de yüzde 10, Almanya’da yüzde 8, Fransa’da ise yüzde 6 oranında gerçekleşti. Bu rakamlar bize yabancıya konut satışının fiyat artışında ne kadar etkili olduğunu da gösteriyor.”

VATANDAŞLIK SATIŞI EN BÜYÜK SORUN

Hükümetin, 2018 yılında yaptığı değişiklikle yabancıların vatandaşlık alabilmesi için en az 1 milyon dolarlık gayrimenkul satın alma sınırını 250 bin dolara çektiğini ifade eden Murat Çan, “Türkiye’ye akın eden yabancılar 250 bin dolara hem konut hem de vatandaşlık satın aldı. İsteyen süresini doldurduktan sonra evini daha fazla fiyata sattı. Aldığı vatandaşlık da yanına kâr kaldı. Zaten çok yüksek enflasyon sürecinde konut fiyatları artarken, yabancıya satışla birlikte zirve yaptı” diye konuştu.

KİRA ASGARİ ÜCRETİN YÜZDE 20'Sİ KADAR OLACAK

Milletin iktidarında TOKİ’nin, asıl işine yani vatandaşa ucuz konut yapımına odaklanacağını da söyleyen Murat Çan sözlerine şöyle devam etti: “Halk Konut Projemizdeki evlerde oturan bir vatandaşın kirası asgari ücretin yüzde 20’si olacak. Yani kira bin 700 lirayı geçmeyecek. Hedefimiz sosyal konut sayısını 4 katına çıkarmak. Halkımızın barınma sorunu çözülmeden tek bir yabancı bile Türkiye’den konut alamayacak. Hükümet vatandaşın konut ihtiyacını ranta çevirdi. Kentsel dönüşüm ve Büyükşehir Yasası adı altında vatandaşın toprağına el koydular. Vezirköprü’de insanları mağdur ettiler. Biz Vezirköprülü hemşerilerimizin haklarını iade edeceğiz. Şimdiye kadar ranta dayalı bir imar politikası uyguladılar. Buradan servet transferi yaptılar. 1984 ile 1999 yılları arasındaki 15 yılda TOKİ, 1 milyon 140 bin konut yaptı. Aynı TOKİ, son 20 yılda 506 bin 861 konut yaptı. Neden böyle oldu? Çünkü TOKİ kaynak aktarımı için başka işlerde kullanıldı.”

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.