Samsun'un uydudan yayın yapan tek televizyonu Kanal S'de yayınlanan "Deprem Özel" programında, Kuzey Anadolu Fay Hattı yakınında olan şehrin zemin yapısı, binaların sağlamlığı, çarpık yapılaşma, kentsel dönüşüm ve imar değişiklikleri ile deprem riski ele alındı. Programda Samsun'un olası bir depreme hazır olmadığı gerçeği ortaya konuldu.

-YÜZDE 60-7O'İ SORUNLU

Samsun'da yapıların yüzde 60-70 oranında problemli olduğunu tahmin ettiklerini belirten Samsun Akademik Odalar Birlikteliği Dönem Sözcüsü Cevat Öncü, "Her bina kendi özelinde değerlendirilmeli. İmar affı, imar barışı gibi uygulamalar iktidarların inisiyatifine bırakılmamalı. Anayasaya madde konularak önü kesilmeli. 2018 yılında yapılan imar barışı, ucu açık ve tehlikeli olan olmadı. Hiçbir şeyine bakılmadan yıkım kararları kaldırıldı ve legal hale getirildi. Çok büyük bir vebal var burada. Türkiye genelinde olduğu gibi Samsun'da da yapıların yüzde 50-60'ı problemli. Tam rakamı bilmiyoruz" dedi. 

-DEPREM MASTER PLANI KABUL GÖRMEDİ

Geçmiş dönemde Samsun için bir deprem master planı hazırladıklarını ve kabul görmediğini dile getiren Öncü, şunları söyledi:

"Biz bu rakamı, Samsun'da öğrenmek için adım attık. Bir deprem master planı ön çalışması yaptık. Kamu kurumları ve vatandaşları da bu işin katmak kaydıyla bir yol haritası ortaya koyduk. Bunu hayata geçirmek 3 yıllık bir işti ve o dönem için 12-15 milyon lira gibi bir maliyeti vardı. Son depremin maliyeti 80-84 milyar dolar. Ayrıca 40 binin üzerinde can ve bu canların telaffuzu mümkün değil. Yürekleri sızlatıyor. Fakat Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'in masasında muhtemelen sümenin altında kaldı. İşbirliği yapmak istedik. Zeminlerin durumundan başlamak üzere, kontrolsüz ve kaçak yapılardan yararlanmışlardan öncelikli olmak üzere üniversitelerle, meslek odalarıyla işbirliği yapmak istedik. Şu anda Samsun'da böyle bir çalışma yok. Biz bir el uzattık. Seçimden önce yaparız dediler ama hiçbir adım atılmadı. Bu depremin bilançosu çok acı oldu. Her yıl 10 binlerce mezun verip skora oynamak yerine, her şeyi tekrar ele almamız gerekiyor. Dün mezun olan mühendisleri, mimarları her türlü sınırsız yetkiyle donatıp, sonsuz sorumluluk altına sokmak anlayışından vazgeçmemiz lazım. Gençlere de yazık günah"

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.