Aliağa Belediyesinin kültür sanat etkinlikleri kapsamında Aliağa Açıkhava Tiyatrosunda sahneye çıkan Sunay Akın, hayranlarına unutulmaz bir gece yaşattı.
Açıkhava Tiyatrosu erken saatlerden itibaren dolarken, birçok izleyici yer bulamadığı için kapıdan geri dönmek zorunda kaldı. Tarih ve edebiyat konusunda geçmiş ve gelecek köprüsünü kendine has, zengin üslubuyla sunan Sunay Akın, insanların hemen hemen her gün karşılaştığı ancak gözden kaçırdığı ayrıntılara değindi. Tek kişilik gösterisinde seyircisi ile paylaştığı tespitlerini sinevizyon aracılığı ile sunduğu belge niteliğindeki görseller ile destekleyen araştırmacı yazar, şair Sunay Akın, Türkiye’nin sahip olduğu kültürel zenginliklerin toplum tarafından yeterince bilinmediğini söyledi.
HEM GÜLDÜRDÜ HEM DE DÜŞÜNDÜRDÜ
Programının bazı bölümlerinde dünya tarihinden anlattığı ilginç hikâyeler ve canlandırdığı karakterlerle seyircisini hem güldüren hem de düşünmeye sevk eden Akın, milli ve insani değerler üzerinden geçmiş ile günümüzü karşılaştırıp, uzun yıllar yaptığı araştırmalar ışığında yorumladı. Hayatın düz mantıkla oynanan bir dama oyunundan ziyade her adımı düşünülerek atılması gereken bir satranç oyununa benzediği temasını işleyen Akın, insanların yaşamı ve yaşanmışlıkları yeterince sorgulamadığını savundu.
Demokrasiyi kendine has tespitleriyle yorumlayan Akın, Aliağalı hayranlarıyla buluştuğu saatlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yemin töreni devam eden yeni milletvekillerine de esprili göndermelerde bulundu. Türk insanının kendi tarihine yabancı olduğunu ve yeterince araştırılmadığı için tarihin kulaktan duyma bilgiler ile yorumladığını anlatan Akın, Osmanlı’dan günümüze, Kanuni Sultan Süleyman’dan Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e varıncaya kadar ilginç anekdotlar paylaştı.
AKIN: MÜZELER TOPLUMUN BELLEĞİDİR
Topluma ’Alzheimer’ teşhisini koyan Akın, seyircilerine daha çok kitap okumaları yönünde subliminal telkinlerde bulundu. Aydınlanmanın kitap okumakla mümkün olabileceğini dile getiren Akın, bilginin, insanı diğer canlılardan ayıran en büyük özellik olduğunu dile getirdi. Müzelerin insanlık adına önemli bir misyon üstlendiğini, toplumların mazisi ve istikbali arasında bağ oluşturduğunu ve müzelerin toplumun belleği olduğunu ifade eden Akın, birçok dünya ülkesine göre Türkiye’nin müzecilikte geri kaldığını ve geçmişteki tarihi zenginliklerin heba edildiğini öne sürdü.
Kendisini ’çağdaş bir meddah’ olarak niteleyen Sunay Akın, programın sonunda seyircilerden gelen istek üzerine şiir okudu. Tek kişilik performansı, mizahi anlatımı ve şiirsel üslubuyla beğenilen Sunay Akın, seyirciler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı. Gösterinin ardından sahneye davet edilen Aliağa Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Kayhan, Sunay Akın’a teşekkür ederek, kendisine Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar adına Kyme Antik kentine ait sikkelerin tuğrası ile işlenmiş cam bir tabak hediye etti.
TİYATRO FESTİVALİNİ ÜLKEMİN BAŞKA BİR KÖŞESİNDE GÖRMEDİM
Aliağa’da sahne almaktan büyük keyif aldığını belirten Sunay Akın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Böylesine güzel, nitelikli, tiyatro sanatına gerçekten değer veren, emek veren ustalarla aynı program içinde yer almak çok büyük bir onurdu. Çok mutlu oldum, çok sevindim. Aliağa Ege’nin çok güzel bir ilçesi. Ama o kadar büyük o kadar güzel bir tiyatro festivali yapmış ki, bu kadar zengin, bu kadar nitelikli bir tiyatro festivalini ülkemin başka bir köşesinde görmedim. Büyük kentlerde, büyükşehir belediyelerinde görmedim. Dilerim ki; Aliağa’nın sanata, tiyatroya verdiği önem diğer belediyelere de örnek olur."
Akın, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar başta olmak üzere organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür etti.