BOLU (AA) - Bolu Orman Bölge Müdürü Hasan Keskin, "Yangınlardan 23 adedi Bolu ilinde ve 3 adedi Düzce'de çıktı. Çıkan yangınlardan 8 tanesi yıldırım, 4 tanesi ihmal ve dikkatsizlik, 2 tanesi elektrik, 1 tanesi sigara ve 11 tanesi nedeni bilinmeyen yangın." dedi.

Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2017 yılı başından bugüne kadar 26 adet orman yangınının meydana geldiğini, 24 adedinin örtü yangını ve 2 adedinin ise tepe yangını şeklinde olduğunu söyledi.

Çıkan yangınların iki ilde çıktığını belirten Keskin, "Yangınlardan 23 adedi Bolu İl’inde ve 3 adedi Düzce'de çıktı. Çıkan yangınlardan 8 tanesi yıldırım, 4 tanesi ihmal ve dikkatsizlik, 2 tanesi elektrik, 1 tanesi sigara ve 11 tanesi nedeni bilinmeyen yangın." diye konuştu.

Yangınların çıkış sebeplerine değinen Keskin, şunları kaydetti:

"Yangın çıkış sebeplerinden 4 adedinin faili belirlenmiş olup, 8 adedi yıldırım, geri kalan 14 adet yangının faillerinin aranmasına devam edilmekte. Çıkan 20 orman yangını Temmuz - Ağustos - Eylül aylarında meydana gelmiş, 6 adedi ise diğer aylarda meydana gelmiştir. Temmuz - Ağustos - Eylül aylarında orman yangınlarının artmasının nedeni, sıcaklık ve nispi nemle bağlantılı." şeklinde konuştu. Bu aylarda sıcaklık değerlerinin ortalama değerlerin üzerinde yüksek ve nispi nem değerinin ise ortalama değerlerinin altında olması, ayrıca rüzgar hızının da 20 kilomnetre üzerinde olması, orman yangınları körükleyip yangın sayısının artmasına sebep olmuştur. Örtü yangını, orman toprağını örten ölü ve diri örtüyü yakan yangındır. (Ot, çayır, funda, fide, fidan, yaprak, yosun, humus, kuru dal v.s.). Tepe yangısı ise ağaç ve ağaççıkların tepelerini de yakan yangındır."